ÖZEL ÜNİVERSİTELERDE YÜZDE 25 ZAM SINIRI: YÖK’TEN SÜRPRİZ HAMLE! BU KARAR KİMLERİ ETKİLEYECEK?
Selam kızlar, beyler! Magazin dünyasının en sıcak gelişmelerini sizler için yakalamaya devam ediyoruz ama bu kez gündemimiz biraz farklı, biraz da hepimizi ilgilendiren cinsten! Eğitim koridorları çalkalanıyor, kulislerde fısıltılar bitmek bilmiyor. Dedikodunun yeni adresi YÖK’ten gelen bomba gibi bir haberle özel üniversitelerdeki fahiş zam oranlarına resmen ‘Dur!’ denildi! Evet, yanlış duymadınız: Yükseköğretim Kurulu, özel üniversitelerin yıllık zam oranını yüzde 25 ile sınırlayan bir karara imza attı! Peki, bu karar kimler için bir nefes alma fırsatı olacak, kimler için "Acaba yine bir yerlerden mi telafi edecekler?" sorusunu akıllara getirecek? Gelin, hep birlikte bu sıcak konuyu masaya yatıralım!
Yıllardır özel üniversitelerin her dönem başında fahiş zam oranlarıyla velileri ve öğrencileri canından bezdirdiğine şahit oluyorduk. Özellikle dolar kurunun yükselişiyle birlikte bazı üniversitelerde yüzde 100’ü bulan zamlar bile konuşuluyordu! İşte tam da bu noktada YÖK’ün bu sürpriz hamlesi, "Jet sosyete çocuklarının gittiği o havalı okullara nihayet bir ayar mı çekiliyor?" dedirtti. Acaba bu kararla birlikte, yıllarca "Eğitime yatırım yapıyoruz" maskesi altında astronomik ücretler talep eden kurumlar, şimdi nasıl bir yol izleyecekler? Gizli ek ücretler, zorunlu yurt masrafları, 'özel ders' adı altında ekstra faturalar... Akla hemen bunlar geliyor, değil mi? Zira sermayenin kolay kolay vazgeçmeyeceğini hepimiz biliyoruz!
Bu kararın hem eğitim kalitesine hem de özel üniversite tercih eden öğrenci profilinin geleceğine etkileri şimdiden merak konusu. Bir yandan veliler "Oh be!" derken, diğer yandan bazı çevreler "Üniversitelerin giderleri artarken bu sınırlama kaliteyi düşürmez mi?" diye fısıldıyor. Yoksa bu hamle, yaklaşan seçim öncesi öğrencilere ve ailelerine verilen bir "jest" mi? Ne olursa olsun, bu karar eğitim camiasında deprem etkisi yaratacağı kesin. Şimdi gözler özel üniversitelerde, bakalım bu yüzde 25 kuralına nasıl adapte olacaklar, yoksa yine "açık kapı" mı bulacaklar?
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? YÖK’ün bu kararı sizce gerçekten velilerin ve öğrencilerin cebine mi yarayacak, yoksa özel üniversiteler farklı yollardan yine bildiğini mi okuyacak? Yorumlarda buluşalım!