Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

YKS'de Birinci Çıkaran Okullar Belli Oldu: Eğitim Uzmanları Sonuçları Yorumladı

Magazin

Administratör
s-4d78d65a696306ac7479b174241b70a0572410d2.jpg

[Büyük Tartışma Başladı!] YKS Şampiyonları ve O 'Gündemdeki' Okulların Sırrı Ne? Eğitim Dünyası Yine Karıştı!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da YKS sonuçları açıklandı, üniversite adaylarının kaderi belli oldu ve elbette yine 'o' okullar zirvede yerini aldı! Magazin dünyasının eğitim nabzını tuttuğu bu dönemde, hepimizin merak ettiği o liste, birincileri çıkaran okulları gözler önüne serdi. Eğitim uzmanları sonuçları yorumlarken 'nitelikli eğitim ve deneyimli kadro' vurgusu yapsa da, acaba bu okulların sırrı sadece bunlarla mı sınırlı? Yoksa yıllardır kulislerde konuşulan başka faktörler de mi var? Herkesin dilindeki bu okulların şampiyonluk formülünü ve perde arkasını gelin hep birlikte mercek altına alalım!

Zirvedeki okulların çoğu, yıllardır adını duyduğumuz, bazen yüksek fiyatlarıyla bazen de 'özel' eğitim yaklaşımlarıyla gündemden düşmeyen kurumlar. Peki, bu birincilikler gerçekten de sadece okulun eğitim kalitesinin bir yansıması mı, yoksa daha sınava girmeden önce en 'parlak' öğrencileri bünyelerine katma stratejisinin bir sonucu mu? Bazı çevreler, bu okulların adeta bir elek görevi gördüğünü, zaten başarılı olmaya aday öğrencileri seçerek kendi başarı grafiğini yükselttiğini fısıldıyor. Hatta işin içine 'özel ders çılgınlığı' ve ailelerin bu uğurda yaptığı büyük bütçe ayırımları da girince, durum daha da karmaşıklaşıyor. Acaba bu okullar, öğrenciyi mi zirveye taşıyor, yoksa zaten zirveye oynayan öğrenciyi mi sadece bir adım öne çıkararak 'marka değerini' koruyor?

Bu sonuçlar açıklandıktan sonra, birçok velinin "Çocuğumu mutlaka o okula yazdırmalıyım!" telaşına düştüğünü tahmin etmek zor değil. Ancak bu durum, eğitimdeki fırsat eşitsizliğini ve 'başarı' algısının ne kadar çarpık bir zeminde ilerleyebileceğini de gözler önüne seriyor. Bir yandan eğitim kalitesi konuşulurken, diğer yandan 'en iyi' olma baskısı ve bunun getirdiği maliyetler tartışma konusu oluyor. Elbette zirvedeki okulları ve başarıya ulaşan tüm öğrencileri tebrik ediyoruz; ancak onların bu 'sırrı' sizce sadece ders kitaplarında mı yazıyor, yoksa çok daha derinlerde yatan sosyal ve ekonomik dinamikler de bu denklemin önemli bir parçası mı?

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Başarılı okulların formülü gerçekten ne? Yorumlarda buluşalım!