Merhaba sevgili Magazin Hattı okuyucuları! Baş editörünüz olarak yine sizi ekran başına kilitleyecek, üzerinde bolca konuşacağımız, hatta belki de kendi sırrımızı ifşa edeceğimiz bir konuyla karşınızdayım! Hepimizin başına gelmiyor mu? Bir şarkı çalıyor, ritmiyle hopluyoruz, melodisiyle mest oluyoruz, nakaratına gelince avaz avaz eşlik ediyoruz... Ama durun bir saniye! Ne dediğini gerçekten anlıyor muyuz? İşte tam da bu durumu masaya yatırıyoruz: Sözlerini asla tam olarak anlamadığımız ama kendimizi kaybetmişçesine eşlik ettiğimiz o yabancı hitler! Bu durum size de tanıdık gelmiyor mu? Sanki dil bariyerleri kalbimize ve dans eden ruhumuza vız geliyormuş gibi...
Aslında bu, müziğin evrensel gücünün en büyük kanıtı değil mi? Belki de sözlerin ötesinde bir melodi, bir tını, bir duygu var ki bizi anında yakalıyor. Latin rüzgarları estiren bir pop, uzak diyarlardan gelen gizemli sözleriyle büyüleyen bir ballad ya da enerji dolu ritmiyle yerimizde duramadığımız bir kulüp marşı... Anlamasak da bir şekilde o şarkıların ruhuna dokunuyoruz, kendimizi nakaratında buluyoruz ve o an dünyanın en iyi şarkıcısı biz oluyoruz! Hatta bazen kendi uydurduğumuz, şarkının orijinalliğine uzak "türkçeleştirilmiş" sözlerle bile coşabiliyoruz. Sanki şarkı bizden bir parça haline geliyor, ne dediğinin pek de önemi kalmıyor. İşte biz de bu fenomeni mercek altına aldık ve yıllardır dilimizden düşmeyen ama sırrını pek de çözemediğimiz 12 hit parçayı bir araya getirdik.
Bu listeyi hazırlarken biz bile kendi aramızda "aa evet ya, ben de yıllarca anlamını bilmeden söyledim bunu!" nidalarıyla ortalığı inletmedik değil. İşin eğlenceli yanı da tam olarak burada gizli bence. Bilinmezlik perdesi arkasında yatan o müthiş enerji, şarkıyı daha da çekici hale getiriyor. Resmen bir gizem avcısı gibi, her dinlediğimizde yeni bir duygu keşfediyor gibiyiz. Belki de anlamının bizde bıraktığı boşluk, hayal gücümüzü tetikleyip şarkıya kendi anlamımızı yüklememizi sağlıyordur, kim bilir?
Peki sizin bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizin de böyle anlamını bilmeden avaz avaz eşlik ettiğiniz, "benim favorim bu!" dediğiniz gizemli hitler var mı? Yorumlarda buluşalım!