[[Manşet Haberi]] Futbol Keyfimizi Katleden Yeni Bela: Haramball Nedir ve Neden Hepimizi Çileden Çıkarıyor?
Sevgili magazin ve futbol tutkunları, son dönemde futbol maçlarını izlerken ekran başında sıkıntıdan patlayan, koltukta "Ah keşke bitse de gitsek!" moduna giren tek kişi siz değilsiniz, inanın bana! Maalesef, özellikle büyük liglerde ve önemli müsabakalarda, adeta bir virüs gibi yayılan yeni bir akımla karşı karşıyayız: Nam-ı diğer Haramball. Bu terim, futbol dünyasında son yılların en çok konuşulan, en çok eleştirilen ve en çok şikayet edilen konularından biri haline geldi. Peki, ne bu Haramball ve neden bu kadar çok kişinin futbol izleme zevkini elinden alıyor? Gelin, bu "moda" hastalığına yakından bakalım.
Genel hatlarıyla Haramball, skoru garantileme adına oynanan, aşırı defansif, risk almaktan tamamen kaçınan, yaratıcılığın ve atak futbolun neredeyse hiç olmadığı bir oyun tarzını ifade ediyor. Topun bolca ayağa pas edildiği ancak ileriye doğru bir niyet taşımadığı, takımın tüm hatlarıyla kendi yarı sahasına çekilip rakibin hata yapmasını beklediği maçlar, Haramball'ın en belirgin özellikleri arasında. Gol izlemek bir lüks, heyecan ise tamamen unutulmuş bir kavram haline geliyor. Bazı teknik direktörlerin "önce gol yemeyelim" felsefesini o kadar abartmasıyla ortaya çıkan bu durum, futbolu bir strateji oyunundan ziyade, adeta bir satranç partisine dönüştürüyor ve biz izleyiciler de bu sıkıcı hamleleri seyretmek zorunda kalıyoruz.
Bazen bir puanın dahi altın değerinde olduğu modern futbolda, taktiksel disiplin elbette önemli. Ancak, galibiyet için dahi olsa, izleyiciyi tribünden veya ekran başından soğutan, maçların sonunda "Boşa mı gitti bu iki saatim?" dedirten bu Haramball anlayışı, futbolun ruhuna işleyen o coşkuyu, tutkuyu ve gol sevincini resmen katlediyor. Futbol sadece skor değil, aynı zamanda estetik, mücadele, heyecan ve beklenmedik anlardır. Bu yeni trend ise ne yazık ki hepsini alıp götürüyor gibi görünüyor. Yoksa sadece ben mi abartıyorum?
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Haramball gerçekten futbolun geleceği için bir tehdit mi, yoksa sadece geçici bir dönem mi yaşıyoruz? Yorumlarda buluşalım!