Merhaba Sevgili Forum Üyeleri ve Değerli Takipçilerimiz,
Hızlı akan hayatlarımızda, koşturmacanın ve sürekli bir şeyleri yetiştirme telaşının ortasında bir an durup soluklanmaya çalıştığımızda, o tanıdık ama bir o kadar da garip bir his içimizi kemirmeye başlar: suçluluk! Koltuğa uzanıp en sevdiğimiz diziyi açtığımızda, bir Pazar sabahı uykumuzdan feragat etmeden geç uyandığımızda ya da sadece hiçbir şey yapmadan camdan dışarıyı seyrederken... İşte tam o an, sanki bir şeyi kaçırıyormuşuz, sanki "boş duruyormuşuz" gibi bir his peydah olur. Sanki dinlenmek değil, yasaklı bir eylemmiş gibi! Yalnız değilsiniz, inanın bana. Bu, modern insanın en gizli ortak dertlerinden biri ve biz de bu hafta bu psikolojik düğümü hep birlikte çözmek istedik.
Peki, bu "dinlenme suçluluğu" denilen şey nereden geliyor? Psikologlar bu durumun kökenlerini incelediklerinde, aslında oldukça derinlerde yatan toplumsal ve kültürel kodlarla karşılaşıyorlar. Birçoğumuz için değerimiz, ne kadar üretken olduğumuzla, ne kadar çok işi aynı anda yapabildiğimizle eşdeğer tutuluyor. "Boş durmak şeytan işidir" veya "çalışmayanın yemeği olmaz" gibi çocukluğumuzdan beri duyduğumuz öğretiler, bilinçaltımıza o kadar işlemiş ki, kendimize ayırdığımız her molayı adeta "zaman kaybı" olarak algılıyoruz. Üstelik bu durum, "Herkes bir şeyler yaparken ben neden yatıyorum?" düşüncesiyle de besleniyor; sosyal medyanın sürekli başarı ve hareketlilik tablosu sunmasıyla da bu his iyice körükleniyor. Sanki bir 'üretim makinesi' olmaktan çıktığımızda, anlamsızlaşıyormuşuz gibi...
Aslında bu durum, zihinsel ve fiziksel sağlığımız için bir alarm zili. Çünkü gerçekten dinlenemediğimizde, kendimize o çok ihtiyacımız olan 'durma' iznini vermediğimizde, sadece yorgun değil, aynı zamanda mutsuz ve verimsiz hale geliyoruz. Gerçek ve kaliteli dinlenme, bir lüks değil, zihnimizin ve bedenimizin kendini yenilemesi için temel bir ihtiyaç. Bu suçluluk duygusundan kurtulmak, kendimize karşı daha şefkatli olmayı öğrenmek ve "sadece var olmanın" bile yeterli olduğunu kabullenmekle mümkün. Unutmayalım ki, şarj olmayan hiçbir cihaz sağlıklı çalışamaz, biz de öyle!
Peki ya siz, dinlenirken bu tuhaf suçluluk duygusunu hiç hissettiniz mi? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı merakla bekliyoruz! Haydi, gelin bu önemli konuyu hep birlikte masaya yatıralım!