Magazin Editor
Magazin Habercisi
Olaitan, Orkun Kökçü ve Salih Özcan'ın performansına değinen Beyzade, özellikle Olaitan'ın yaşadığı değişime dikkat çekti.Olaitan'ın geçen sezon Göztepe'den Beşiktaş'a geldiğinde taraftarın sevgisini mücadele gücüyle kazandığını söyleyen Beyzade, "Hani Olaitan'daki en sevindiğim taraf şu: Bu oyuncu geçen sene Göztepe'den Beşiktaş'a geldiğinde oynadığı futbolla taraftarın kalbini kazandı. Ama nasıl kazandı? Ortaya koyduğu mücadeleyle, boğuşmasıyla, fiziksel gücüyle taraftarın sevgisini kazandı" dedi.Bu sezon ilk maçta kaçırdığı iki yüzde 100'lük pozisyon sonrası Olaitan'ın çok ağır şekilde eleştirildiğini belirten Beyzade, oyuncunun bu süreçte geri adım atmamasının önemine dikkat çekti:"Ama bu sene mesela ilk maçında kaçırdığı iki tane yüzde 100'lük golden sonra çok acımasızca eleştirildi de. Oyuncu için o zaman da üzülmüştüm ve o zaman da desteğimi belirtmiştim.En sevindiğim tarafı, mental olarak çok düşmesi beklendiği bir noktada... Şimdi geçen sene soru işaretiniz var. Bu seneye başlıyorsunuz. İlk maçta bunlar yaşanıyor ve daha transfer dönemi. Yani takıma bir sürü transfer yapılabilir. Sizin önünüze de bir adam gelebilir.Ama bu süreçte Olaitan hiç geri adım atmayarak, sürekli kendini zorlayarak, her geçen maç üstüne koya koya bir anda Beşiktaş orta sahasının vazgeçilmezi oldu. Ve şu an mesela Olaitan'ın olmadığı bir maçta endişelenecek çok fazla Beşiktaşlı var.Bu çok değerli bir şey. Bunu taraftarınıza hissettirmeniz, futbol kamuoyuna hissettirmeniz çok değerli.""Olaitan hep atak, hep kilit pas"Olaitan'ın artık yalnızca fizik gücüyle değil, pas oyunundaki katkısıyla da öne çıktığını belirten Beyzade, "Olaitan, fizik gücünü ortaya koyduğu, atletik performansını ortaya koyduğu maçların yanı sıra bize artık şunu da izletmeye başladı: Pas örgüsünde de çok mahir olduğunu ve pas yüzdesinin çok yüksek olduğu oyunlarla da katkısını çok daha fazla yukarıya çıkarmaya başladı" ifadelerini kullandı.Beyzade, Marseille karşılaşmasındaki performansına ilişkin ise şunları söyledi:"Yani Beşiktaş'ın orta sahadaki en etkili aslında ismiydi. 44'te 36 pas, 14'te 8 ikili mücadele, 3 tane kilit pas ve 2 tane asist. Yani bir oyuncu daha ne yapacak dersin?"Olaitan'ın özellikle son goldeki mücadelesine dikkat çeken Beyzade, "Özellikle o son golde düşe kalka, dayak yiye yiye gitmesine rağmen... Evet. Hali kalmaz insan, o topu vur artık. Dakika da artık belli bir seviyeye gelmiş. Hani burada ayakta kalması inanılmaz bir olay" dedi.Olaitan'ın fiziksel gücüyle pas kalitesini bir arada sunabilmesine dikkat çeken Beyzade, şöyle konuştu:"Zaten Olaitan'da benim en sevdiğim taraf o. Bazı sekizler var. Hatta bence çoğu 8 numara bu tanıma uyar. Bu kadar yüksek pas yüzdesine sahip olan oyuncuların fiziksel gücü bu kadar üst seviyede olmaz.Ya da fiziksel gücünü biraz daha zekâsıyla birleştirerek, pas araları yaparak oyunun defansif yönünü çözen Olaitan, işin pis tarafını da yapmaktan çekinmiyor. Mücadeleye girmekten, rakibiyle didişmekten, itip kalkmaktan, dripling yapmaktan bunların hiçbirinden geri adım atmıyor."Pas yüzdesinin her zaman oyuncunun oyun tarzını tam olarak göstermediğini ifade eden Beyzade, "Bu pas yüzdeleri genelde yanıltıcı olabiliyor. O, hep dikine, hep ileriye pasla oynuyor. Mesela pas yüzdesi yüksek olur. Yana oynarsın, arkaya oynarsın, oyunu açarsın. Olaitan hep atak, hep kilit pas..." ifadelerini kullandı."İtaliano onu adım adım hazırladı"Olaitan'ın üçüncü bölgede de etkili olmaya başlamasına değinen Beyzade, bunda teknik direktör Vincenzo Italiano'nun yaklaşımının etkili olduğunu söyledi:"Ama dediğin gibi Olaitan bir de bunları üçüncü bölgede yapıyor ve şöyle bir şey de olmaya başladı. Bu da yine Italiano'nun onu adım adım hazırladığı bir süreç. Önce biraz daha ikinci bölgede serbestlik verdi. Oyuncunun iyice kendine güveninin yerine gelmesine sebep oldu. Şimdi artık üçüncü bölgede de bunu yapıyor."Olaitan'ın karşılaşmada pas hataları da yaptığını belirten Beyzade, buna rağmen genel katkısının öne çıktığını ifade ederek, "Dün pas hataları yaptı mı? Aslında yaptı. Yapmadı değil yani. Belki bir iki tane çok basit pas hatası da vardı ama artık mevzu Olaitan olunca ve diğer yaptığı işleri de, maçın içerisinde verdiği katkıyı da gördükçe bunları göz ardı ediyorsunuz" dedi.Beyzade, Olaitan'ın Marseille maçındaki performansını ise "Yani dün artık arşa çıktığı maçlardan biri oldu. Özellikle o son golde, dediğim gibi düşe kalka o gidişinde verdiği pas... Ki bu arada ilk golde de verdiği pas çok çok kaliteliydi. Yani artık başka bir seviyeye geldi" sözleriyle değerlendirdi."Orkun'suz bir Beşiktaş orta sahası kocaman bir hiç"Beşiktaş orta sahasında Olaitan ile Orkun Kökçü'nün çok dinamik bir ikili olduğunu söyleyen Beyzade, Salih Özcan'ın da hemen arkalarında önemli bir rol üstlendiğini belirtti."Beşiktaş'ın orta sahasında özellikle Orkun'la beraber çok dinamik bir ikili oldular. Hemen arkalarında Salih'le... Beşiktaş'ta şu an en çok forma giyen zaten bu üçlü ve orta sahanın yükünü tek başına çekiyorlar."Bu üçlünün yoğun maç takviminde sakatlık yaşamamasını temenni eden Beyzade, "Umarız devre arasına kadar, özellikle bu yoğun maç takviminde, o zorlu maç takviminde en ufak bir sakatlık yaşamazlar. Hep kendilerine iyi bakarlar" diye konuştu.Beşiktaş'ın orta sahasında rotasyon sıkıntısına da değinen Beyzade, "Hakikaten şu an böyle pamuklara sardığımız bir üçlü orta sahamız var" dedi.Beyzade, sözlerini şöyle sürdürdü:"Çünkü Beşiktaş'ın rotasyonda en sıkıntılı olduğu yer, hani en çok darbe yiyeceği yer olarak söyleyeyim, orta sahası. Ama bu üçlü şu an tek kelimeyle muazzam oynuyor."Orkun Kökçü'ye yönelik eleştiriler hakkında da konuşan Beyzade, "Dün Orkun da bunlardan biriydi. Son dönemde anlamsızca bir eleştiri fırtınası başladı. Bir türlü çözemedik niye olduğunu" dedi.Beyzade, Orkun'un takım için önemini şu sözlerle anlattı:"Şunu söyleyeyim: Özellikle Orkun'suz bir Beşiktaş orta sahası kocaman bir hiç.Yani bugün Olaitan ve Salih'in performansları çok değerliyse, çok alkışlanıyorsa, çok önemli görülüyorsa bunda Orkun'un da çok büyük katkısı var.Bütün Beşiktaş'ın orta sahadaki pas örgüsünün merkezinde çünkü Orkun var. İşin fiziksel tarafını en az onlar kadar yapabildiği gibi bir de oyunun organizasyonunu kusursuz yapıyor."Orkun'un saha içindeki rolünü bir benzetmeyle anlatan Beyzade, "Beşiktaş orta sahasını bir insan vücuduna benzetirsek, Olaitan vesaire işte bacaklar, kollar, omurga olarak düşünürsek Orkun da onların beyni. Onları yönlendiren adam" ifadelerini kullandı.Beyzade, Orkun'a yönelik tavsiyesini de paylaşarak, "O yüzden de Orkun'a Beşiktaş taraftarının çok sahip çıkması lazım. Ona saldıranlara engel olması lazım.Kaptana da tek bir naçizane tavsiyem, bir tık daha sakin olsa iyi olur. Bazen onun da gözü çok dönüyor. Gereksiz itirazlar yapıyor aslında. Biraz daha kendisinin sakin olması lazım. Takımı da ona göre sakinleştirmesi lazım. Tek tavsiyem o olabilir" dedi."Salih oynamaktan yorulmadı"Bora Beyzade, Salih Özcan'ın performansına da geniş yer ayırdı."Salih'i keza, onu da konuşmak lazım. Hakikaten dün yine olağanüstü oynadı. Artık Salih hakkında övgüler dizmekten yorulduk diyebilirim ama kendisi oynamaktan hiçbir şekilde yorulmadı. Hiç geri adım atmıyor."Salih'in fiziksel özelliklerinin yanı sıra oyun görüşü ve taktiksel zekâsının da öne çıktığını belirten Beyzade, "İşin fiziksel tarafını çoğu insan yapar. Çoğu futbolcu yapar. Beşiktaş'ta kaptanlık da yaptı. Necip de mesela yıllarca o fiziksel mücadelesiyle, atletik performansıyla hep alkışlanan isim oldu. Cesur yürekti falan filan. Profesyonelliğiyle bir sürü..." ifadelerini kullandı.Beyzade, Salih'in farklı özelliklerini ise şöyle anlattı:"Salih'in ekstra yaptığı şey, bir de tabii ki Almanya altyapısının getirdiği, o yıllarca Bundesliga'daki kültürün getirdiği altyapı sebebiyle oyun görüşünün de çok yüksek olması.Taktiksel zekâsı da çok yüksek. Oyunu okuması çok yüksek. Bunlar da bir 6 numarada böyle kolay kolay ikili kombinasyonu yakalayabileceğiniz bir olay değildir."Beyzade, Salih'in performansına ilişkin değerlendirmesini, "Salih'in de o yüzden Beşiktaş'ta verdiği katkıyı artık hani söylemeye gerek yok. Çünkü her program artık övmekten yoruldu. Kendisi bu şekilde oynamaktan yorulmadı. Ona da binlerce kez teşekkürler" sözleriyle tamamladı.Duhuliye.com