Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

O kremler guneşten korumuyor mu

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Faktor sayısı arttıkca kimyasal oranı da artar. Tamamen koruyan bir guneş kremi yoktur. Onemli olan fiziksel koruyucular.

Turk Dermatoloji Derneği Başkanı Ertan Yılmaz, yaz donemiyle ciltteki leke sayılarının da artacağını belirterek, "(30 mu 50 mi faktor alalım) diye tartışılıyor. Gercekte 30 faktorun guneşten koruyucu ozelliği yuzde 95 ise 50 faktorun koruyuculuğu yuzde 97'dir. Yani tamamen koruyan bir guneş kremi yoktur. Onun icin fiziksel koruyucular onemli" dedi.

LEKELERE YOL ACIYOR

Akdeniz Universitesi Tıp Fakultesi Dermatoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Yılmaz, yaptığı acıklamada, uzun suren kışın ardından yazın cildin ışık gormesiyle renklerin acıldığını ve lekelerin ortaya cıktığını soyledi.

Guneşin şiddeti arttıkca renk uretmeye eğilimli olanlarda daha sık lekeler goruleceğini anlatan Yılmaz, eskiden gebelik maskesi olarak tanımlanan "melazma"nın erkekler ve kadınlarda sıkca gorduğunu belirtti.

Guneşin lekeleri tetiklediğini, guneş almasa dahi kuvvetli ışıkta da lekelenmelerin olabileceğini kaydeden Yılmaz, "Cok az ışık bile yeterli olabiliyor. Ne kadar kacınırsak kacınalım mutlaka olacaktır. Olmasını engellemek icin guneşin yoğun olduğu zamanlarda dışarıya cıkmaktan kacınmamız gerekiyor" diye konuştu.

DUNYA SAĞLIK ORGUTU KISITLAMA GETİRDİ

Yılmaz, guneşli havada şapkanın yanında şemsiye kullanmak gerektiğini, fiziksel korumanın kimyasal korumadan daha onemli olduğunu vurguladı.

Şemsiye, şapka kullanımının yanında, guneş kremi de kullanılabileceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Guneş kremleri 15, 20, 30 faktor, 50 artı diye gidiyor. Daha once faktor sayısında 60, 80, 90 diye kavramlar cıkmaya başlamıştı ancak Dunya Sağlık Orgutu bu kavramlar tuketiciyi yanılttığı icin bir kısıtlama getirdi. 50 artı ifadesi kullanılıyor. Yani guneşten koruyucu kremler konuşulurken guneş yanığından koruma ve lekeden koruma noktasında iki tercih yapmamız gerekiyor. Guneş yanığından koruyacak olacak ultraviyole B, ışığın yakmasını, renk artışını onlemek icin de ozel kimyasal maddeler, ultraviyole A kremler kullanılmalı. '30 mu 50 mi faktor alalım' diye tartışılıyor. Gercekte 30 faktorun guneşten koruyucu ozelliği yuzde 95 ise 50 faktorun koruyuculuğu yuzde 97'dir. Yani tamamen koruyan bir guneş kremi yoktur. Onun icin fiziksel koruyucular onemli."

Yılmaz, guneşten koruduğu yonunde "yuceltilen" kremlerin iki saatte bir yenilenmemesi halinde bir anlamı kalmadığını, denize girdikten sonra da kremin yenilenmesini gerektiğini soyledi.

"FAKTOR SAYISI ARTTIKCA KİMYASAL ORANI ARTIYOR"

Piyasada cokca guneş kremi olduğunu ve renklenmeyi onlemek icin ultraviyole A kremlerin tercih edilebileceğini ifade eden Yılmaz, "Onların 30 faktorlu olması yeterlidir. Turk toplumunun onemli bir kısmının deri tipi, iki ve uzeridir. Bundan dolayı sadece cok ciddi hastalığı olanlar 50 faktor kullanabilir" dedi.

Kremlerin faktor sayısı arttıkca kullanılan kimyasalların da arttığını dile getiren Yılmaz, "Bir suru kimyasal maddeyi yuzunuze suruyorsunuz. Surekli yuzunuzde kalıyor ve derideki sıyrıklardan, vucut o kimyasal maddelerle tanışıyor. Zaman icinde belki de onlara karşı reaksiyon gelişecek. Yani onların alerji yapma potansiyelleri var. Hicbir guneşten koruyucu kimyasal, masum değildir" dedi.

Yılmaz, guneş kremini surdukten 30 dakika sonra koruyucu etkisinin ortaya cıktığına dikkati cekerek, kremin makyajın altına surulmesini onerdi.

HER UC SAATTE BİR YENİLEYİN!

Guneş kremlerinin her uc saatte bir yenilenmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Uc saatte bir yenilemek icin her defasında makyajı silip, kremi surmek gerekiyor. Bu yuzden fiziksel koruyucuları oneriyoruz" dedi.

Yılmaz, şoyle konuştu:

"Bizim asıl derdimiz cocuklar ve bebeklerdir. Cunku 30, 40'lı yaşlarda deri kanseri oluyorsak bu uc, beş, on yaşında aldığımız guneşin etkisiyle oluşuyor. Faturası daha sonraki yıllarda cıkıyor. O nedenle riskli yaş grubu elbette bebeklerdir. Tabii ki D vitamini icin guneşlenmesi gerekiyor ama belirli bir olcude olması lazım. Guneş yanıklarına neden olmayacak şekilde guneşlendirmek gerekiyor. Bebekleri guneşe cıkarırken, kolunu bacağını gosterin ama mutlaka yuzunu, boynunu koruyun. Yuzumuz, kollarımız, boynumuz surekli guneş alıyor ve erken yaşlanmaya neden oluyor."

AA