Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Neşet Ertaş kimdir, aslen nereli?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Turk halk ozanı olan Neşet Ertaş Turkiye'nin en onemli sanatcılarından biridir. Vefatıyla milyonlarca insanı uzuntuye boğan Neşet Ertaş, yaşamı boyunca pek cok album yapmış ve eser bırakmıştır. İşte unutulmaz turkuleriyle gonullere taht kuran Neşet Ertaş'ın hayatı... NEŞET ERTAŞ KİMDİR?
Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Cicekdağı ilcesinde dunyaya geldi. Neşet Ertaş, Turk halk ozanı ve halk muziği şarkıcısıdır. Abdallık geleneğinin son buyuk temsilcisidir. Yaşar Kemal, Ertaş'ı “Bozkırın Tezenesi” olarak adlandırmıştır.
Neşet Ertaş, Kırşehir ve ardından 2 yıl da Kırıkkale'de bulunduktan sonra 1957 yılının sonunda İstanbul'a gelerek Şen Calar Plak'ta ilk plağını Neden Garip Garip Otersin Bulbul adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir turkuyle cıkarır.
Halk tarafından cok beğenilen bu plağı diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder. 2 yıl İstanbul'da calıştıktan sonra Neşet Ertaş Ankara'ya yerleşir ve sahne hayatına burada devam eder. 1962'de İzmir Narlıdere'de askerliğini yapar.
Askerliğini yaptıktan sonra Ankara'da calıştığı gazinoda Leyla isminde bir kızla tanışır ve hemen evlenir. Babası Muharrem Ertaş, Neşet'in bu evliliğine şiddetle karşı cıkar. Bu olaylardan sonra Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş uzun yıllar konuşmazlar.
Neşet Ertaş ve Leyla Ertaş'ın bu evlilikten Done, Canan adında iki kız ve Huseyin adında bir erkek cocukları olur. 7 yıl evli kaldıktan sonra 1970'lerin başlarında ayrılırlar. 1978 yılında alkol ve sigara kullanımından dolayı parmaklarından felc gecirir ve işsiz kalır. Kardeşinin daveti uzerine Almanya'ya gider. Tedavi olur. Cocuklarının eğitimi ve sanatsal calışmalarından dolayı uzun bir sure Almanya'da kalan sanatcı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri donmuştur.
neset-ertas-kimdir-aslen-nereli-5f6dd75173126.jpg
Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Cicekdağı ilcesinde dunyaya gelmiştir.
25 Eylul 2012 tarihinde ise İzmir'de tedavi gorduğu hastanede yaşamını yitirmiştir.

Demirel zamanında kendisine sunulan ‘devlet sanatcılığı' unvanını; “O donem Suleyman Demirel cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatcılığı bana teklif edildi. Ben, ‘hepimiz bu devletin sanatcısıyız, ayrıca bir devlet sanatcısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkın sanatcısı olarak kalırsam benim icin en buyuk mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından ustun hizmet odulunu kabul ettim. Onu da bu kulture hizmet eden ecdadımız adına aldım.” diyerek geri cevirmiştir.
Halk bu tavra destek vermiş ve Neşet Ertaş Âdeta yaşayan bir efsane olmuştur. Unesco Somut Olmayan Kulturel Mirasın Korunması Sozleşmesi kapsamında yapılan ulusal envanterlerden Yaşayan İnsan Hazineleri Turkiye Ulusal Envanterine alınarak yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İTU Devlet konservatuvarı tarafından fahri doktora odulune layık gorulmuş, bağlamadaki tavrı ve turkuleri konservatuvarlarda ders olarak okutulmuştur. Hayatı ve eserleri Doc. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap hÂlinde yayımlanmıştır.
25 Eylul 2012 tarihinde İzmir'de tedavi gorduğu hastanede ileri evrede prostat kanseri nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Cenazesi Kırşehir Bağbaşı Mezarlığında toprağa verilmiştir.
Mezarı ise babası Muharrem Ertaş'ın yanındadır. Mezar taşında ise ”Sakin ol ha, insanoğlu. İncitme canı, her can bir kalp, Hakk'a bağlı. İncitme canı, incitme.” yazılıdır.
Neşet Ertaş’ın adı Kırşehir'deki caddelerde, okullarda bulunmaktadır, ayrıca babası Muharrem Ertaş’la birlikte bir de anıtı bulunuyor.
Dunyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatcısıdır. Android heykeli dunyaca unlu heykel sanatcısı Adil Celik tarafından yapılmış, Kırşehir Neşet Ertaş Gonul Sultanları Kultur Evi'nde yerini almıştır.