Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 TÜRKİYE'NİN SOSYAL FORUMU

SosyalForum.net'e Katıl!

Gündem • Magazin • Teknoloji • Oyun • Sohbet • Yardımlaşma

💬 📰 🎮 🔥
Foruma Git →

Konserin Ötesinde: Peru’da Bir BTS Mirası Bırakacak Ormanlar, Burslar ve Projeler

🚀 TÜRKİYE'NİN SOSYAL FORUMU

SosyalForum.net'e Katıl!

Gündem • Magazin • Teknoloji • Oyun • Sohbet • Yardımlaşma

💬 📰 🎮 🔥
Foruma Git →

prenses

Member
Katılım
10 Ağu 2019
Mesajlar
712
ARMY Peru, grubun ilk ziyaretinin San Marcos‘taki 3 gecelik sürenin ötesine geçmesini sağlamak amacıyla çevresel ve eğitsel girişimler hazırlıyor.

HTrb-Wt-b-UAAd-OOC.jpg




Konserler birkaç saat sürüyor. Işıklar sönüyor, sahne sökülmeye başlanıyor ve binlerce insan evinin yolunu tutuyor. Ancak ARMY Peru, BTS Lima‘dan ayrıldıktan sonra geriye sadece telefonlardaki videoların, saklanan bilekliklerin ve San Marcos Stadyumu‘ndaki o üç gecelik anının kalmasından daha fazlasını istiyor.

Ağaçların varlığını sürdürmesini istiyorlar. Çevre projeleri. Eğitim fırsatları. RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V ve Jung Kook ülkeden ayrıldıktan çok sonra bile varlığını koruyacak bir iz.

Bu fikir, Güney Koreli grubu ilk kez ülkeye getirmek amacıyla BTS Peru Hayran Kulübü tarafından başlatılan Road to 7 (7’ye Giden Yol) adlı girişimin bir parçasıdır. Proje sanat, turizm, kentsel deneyimler ve hayran etkinliklerini kapsıyor olsa da, özellikle dikkat çeken bir yönü bulunuyor: Konserlerin ötesinde varlığını sürdürecek girişimleri hayata geçirmek üzere tasarlanan BTS Mirası (The BTS Legacy).

BTS, 7, 9 ve 10 Ekim tarihlerinde Lima‘da sahne alacak. O zamana kadar, yaşanan heyecan şehrin çeşitli bölgelerini çoktan dönüştürmüş olacak. Miraflores‘te resmi bir geçici mağaza (pop-up store) ve hayranlara yönelik çeşitli rotalar ile deneyimlerin yanı sıra, organizatörler tarafından Latin Amerika‘da BTS‘e özel olarak gerçekleştirilecek ilk etkinlik olarak tanıtılan bir drone gösterisi de 8 Ekim’de Costa Verde‘de yapılacak. Bu etkinliği mümkün kılan kampanya, 25.000’den fazla destekçi topladı.

Ancak hayranların planı daha ileriye dönük. ROAD TO 7 platformu, projeyi tanıtırken “İz bırakan anlar vardır,” açıklamasında bulunuyor. Önerilen şey, BTS‘i çevreleyen coşkuyu biyoçeşitlilik, yeşil alanlar ve eğitimle bağlantılı eylemlere dönüştürmek.

Duyurulan girişimler arasında, BTS Peru Hayran Kulübü‘ne göre Serpar iş birliğiyle geliştirilen Lima‘daki bir BTS Ormanı da yer alıyor. Platformda listelenen ve Sernanp ile Çevre Bakanlığı ortaklığıyla hayata geçirilen Machu Picchu’da BTS Ormanı adlı bir başka proje de dikkat çekiyor.

Paracas‘ta Paracas Ulusal Koruma Alanı ile bağlantılı TATA “Denizin Koruyucusu” projesi planlanırken, Asya’da bir ağaç dikme girişimi olan Ağaçtaki Umut şekilleniyor.

Seçilen kelimenin Miras (legacy) olması bir tesadüf değil. Yıllardır, BTS‘i çevreleyen kültürün önemli bir parçası; doğum günleri, yıl dönümleri veya yeni yayınlar gibi kutlamaları, salt müzik tüketiminin ötesine geçen kampanyalara dönüştürüyor. Hayranlar, grup üyeleri adına bağışlar, ağaç dikme girişimleri, reklam projeleri ve sosyal etkinlikler düzenliyor. Grubun Peru‘ya yaptığı ilk ziyaret, bu dinamiğin yerel bağlamlara ve mekânlara taşınmasına da vesile oldu.

Ortaya çıkan sonuç, Lima‘dan Cusco‘ya uzanan bir karşılama oldu.

ROAD TO 7, kendi yolculuğunu tam olarak konserden önce başlayan ve sonrasında da devam etmeyi hedefleyen bir rota olarak tanımlıyor. Bu yedi “durak“; dijital etkinlikleri, Lima‘daki deneyimleri, sanatsal müdahaleleri ve miras projelerini kapsıyor.

Screenshot-2026-10-05-17-08-35-797-com-instagram-android-edit.jpg




Eğitim alanı da unutulmadı: ​


Proje kapsamında, PUCP Doğu Araştırmaları Merkezi’ndeki Kore ve Japonya: Toplum, Popüler Kültür ve Çağdaş Kimlik başlıklı kurs için bir burs imkânı yer alıyordu. Ayrıca, Lima’daki Alliance Française’de 2 ay süreyle Fransızca eğitimi almak üzere bir burs verileceği de duyuruldu.

Çünkü BTS olgusu genellikle muazzam rakamlarla —tükenen biletler, dinlenme sayıları, satışlar, uçuşlar ve otel rezervasyonları— ölçülür. Yine de, daha az belirgin olan başka bir boyut daha vardır. Bir topluluk, yedi müzisyenin gelişini; örgütlenme, projeler geliştirme ve hayran kitlesini pop dünyasından çok uzak görünen meselelerle buluşturma adına bir vesileye dönüştürebilir.

Peru’dan Bir Karşılama​


ARMY Peru, BTS‘in kendilerini kucaklayan bir ülkeyle karşılaşmasını da istiyor. Performanslar için planlanan hayran etkinliklerinden biri, Paucartambo, Cusco ve Puno gibi bölgelerin kültürel geleneklerinden esinlenilen maskelerin kullanılmasını içeriyor. Ayrıca hayranlar, 10 Ekim’deki konser için Jimin‘in doğum gününe özel; hep bir ağızdan şarkı söylemeyi ve 30.000 kalp figürünün sergilenmesini kapsayan bir kutlama hazırlıyor.

Amaç, yalnızca diğer ülkelerdeki ritüelleri birebir taklit etmek değil, onlara yerel bir kimlik kazandırmak.

PromPerú bile bu taban hareketini sahiplenerek, grubun gelişini müzik ile turizmi birbirine bağlamak adına bir fırsat olarak görüyor. Kurum; konserler kapsamında düzenlenen gastronomi, kültür, sanat ve turizm odaklı etkinlik takvimini öne çıkarıyor.

Final gösterisi 10 Ekim’de sona erecek. Geriye ise binlerce hayranın aylardır beklediği o üç geceye dair videolar, fotoğraflar ve anılar kalacak. Yine de ARMY Peru, bu ziyaretten geriye kalanların konserle sınırlı kalmayıp varlığını sürdürmesini istiyor.

İşte bu nedenle plan, San Marcos Stadyumu‘nda ışıklar söndüğünde sona ermiyor. Amaç; sahne sökülüp kaldırıldıktan çok sonra bile büyümeye devam edecek projelerin, ağaçların ve girişimlerin kalıcı olmasını sağlamak.







Kaynak: El Comercio

The post Konserin Ötesinde: Peru’da Bir BTS Mirası Bırakacak Ormanlar, Burslar ve Projeler appeared first on KoreZin.