Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kedim Neden Isırıyor?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Tum yavru kedilerin oyun oynamaya ihtiyacı var. Cunku oyun oynamak yavru kedilere fiziksel koordinasyon sağlamanın yanı sıra bir de onların problem cozebilme yeteneklerinin gelişmesine yardım eder. Aynı zamanda diğer kedilerle sosyalleşmek ve sosylalleşmeyi oğrenmek icin bir aractır. Yavru kedilerde ve genc kedilerde oyun oynarken gosterdikleri agresif davranışlar sık gorulen bir durum. Kediler bu oyunlar sırasında sinsi davranır, birbirini kovalar, birbirlerine saldırır, tekmeler, tırmalar ve ısırır. Bunu oyunun bir gereği olarak yani eğlenmek icin yaparlar. Ama bazı durumlarda biz insanlar kedilerin bu agresif davranışlarını yanlış anlıyor olabiliriz.
Kediler oyun sırasında iki farklı davranış sergiler: bireysel oyunlar ve sosyal oyunlar. Bireysel oyunlar sırasında oyuncaklar, diğer objeler yani evde buldukları her şey oyunun parcası olabilir. Sosyal oyun sırasındaysa ya etraftaki kediler oyunun parcasıdır ya da biz insanlar. İnsanlarla oynarken de bu sosyal oyun sırasında ısırmak, tırmalamak gibi bize zarar verecek hareketlerde bulunabilirler. Ama emin olun kedi eğitimi duşunduğunuz kadar zor değil.
kedim-neden-isiriyor-5e89b25455156.jpg

[h=2]Kedilerin Isırmaması İcin Neler Yapmalıyız?[/h]
Kedinize bircok oyuncak vererek onun oyun oynarken sergilediği davranışları gozlemleyebilirsiniz. Kediniz oyuncakları tırmalayacak, ısıracak, arkasından koşacak ve daha bircok davranışta bulunacak. Siz de bu davranışları gozlemleyerek ona en uygun oyuncakları belirleyebilirsiniz.
Her zaman oyuncaklar cazip değildir. Ona bazen evde bulunan kağıt, canta, kutu gibi eşyaları vererek onlarla vakit gecirmesini sağlayabilirsiniz.
Her ne kadar bakımı kolay hayvanlar da olsa kedilerin de ilgiye ihtiyacı var. Onunla cok fazla vakit geciremeseniz bile gunde on dakikanızı onunla oynamaya ayırarak davranışlarını kontrol edebilir, zamanla daha sakin oyun davranışları sergilemesine yardım edebilirsiniz.
Eğer kediniz siz yururuken, merdiven cıkarken ya da otururken ayaklarınızın yanında durmaya, ayaklarınızın arasında dolaşmaya meyilliyse bu durumu değiştirmek de yine sizin elinizde. Yanınızda onun sevdiği bir oyuncağı taşıyarak odak noktasını değiştirebilir, sizin yerinize oyuncakla oynamasını sağlayabilirsiniz. Boylece size karşı sergileyeceği agresif davranışları oyuncağı sayesinde başka noktaya cekilmiş olur.
Kediniz fazlasıyla saldırgansa, oyun sırasında sizi ciddi şekilde ısırıyor, tırmalıyor ya da uzerinize atlıyorsa ona oyun vaktinin dolduğunu anlatmalısınız. Bunu yapmanızın yolu ise odadan ayrılmak. Ama bunu yanlış şekilde yapmamak gerek. Cunku eğer siz bunu bir ceza gibi duşunup kedinizi bir odaya kapatırsanız daha fazla agresifleşmesine ve bir sonraki sefer sizi daha kuvvetli ısırmasına sebep olabilirsiniz.
İmkanınız varsa onu dışarı yani doğaya cıkarmak ve bahcede oynatmak da daha olumlu davranışlar sergilemesine yardım edecektir.
[h=2]Neler Yapmamalıyız?[/h]
Kedinizi eliniz, ayaklarınız ya da vucudunuzun herhangi başka bir yeriyle oynamaya teşvik etmeyin. Kediniz henuz yavruyken bu size tatlı bir davranış gibi gorunebilir ama buyuduğu zaman sizi ısırarak oynadığında acı verici olabilir.
Kedinize ellerinizle oynayabileceği oyuncaklar vermeyin. Orneğin onu parmak kuklalarla oynamaya alıştırırsanız ısırma ve tırmalama gibi hareketlerini azaltmak yerine arttırabilirsiniz. Cunku kediniz kuklayı bir oyuncak gibi gorduğu icin onu ısırmaya meyillidir.
Yapmamanız gereken bir diğer şey ise onu yanlış davranışlarından dolayı fiziksel olarak cezalandırmak. Eğer ona davranışından dolayı hafif de olsa vursanız bile bu davranışınız onun daha da agresif ve zararlı hale gelmesine neden olacaktır.
Aynı şekilde ondan kacmanız ya da ısıracağını anladığınız anda ayağınızla ona engel olmaya calışmanız da agresif davranışların artmasına yol acar.
Tum cabalarınıza rağmen kedinizin davranışlarının anormal olduğunu duşunuyorsanız bir uzmandan yardım almanın her zaman en iyisi olduğunu da hatırlatalım.