Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kedi Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekli?

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Ciddi olarak ilk kedinizi almayı duşunuyorsunuz ve hayatınızda bir kedi istediğinizden eminsiniz. Mukemmel! Ozel bir kediye bakmak ya da yetişkin bir kedi yerine bir kedi yavrusuna bakmak konusunda on yargılarınız var. Fakat bu onemli karardan once biraz alıştırma yapın. Hayatın kendisi gibi, bir kedi secme konusunda dikkatinizden kacabilecek bir cok faktor vardır. Burada karar verme konusunda ihtiyacınız olan yardım mevcut. Diğer yandan, geleceğinizdeki kedi tarafından secilme konusunda yeterince şansınız olabilir.
Erkek mi Dişi mi?
Kişilik olarak, kısırlaştırılmışlarsa, cinsiyetler arasında cok fazla fark yoktur. Tum erkek kediler(kısırlaştırılmayan), eğer dışarıdalarsa yaşam alanları icin mucadele edeceklerdir ve iceridekiler alanlarını belirlemek icin guclu kokularını duvarlara perdelere ozgurce bırakacaklarıdır. Tum dişiler de, zaman zaman kokularını bırakabilirler. Daha da kotusu, kızışma donemlerine girdikleri zaman tuhaf donuş hareketleri ve yuksek sesle miyavlamalarla kendilerini ve sizi mutsuz edeceklerdir.
Diğer yandan, bir kez kısırlaştırıldıklarında, kişilikleri gelişecektir. Erkek kediler daha sadık ve sevgi dolu olduğunu biliyorum ve onlar benim her zaman tercihimdir. Diğer insanlar dişi kedilerin daha mutlu bir kişiliği olduğuna inanıyor. İşin aslı aslında cok fark olmadığı… İlk olarak kişiliğini tanımak isteyeceksiniz, daha sonra eğer birkac guzel kedi bulursanız, sizin icin onemliyse cinsiyetine gore secimi daraltabilirsiniz.
Cins Kedi – Melez Kedi
Ozel bir cinse bayıldığınız bir kedi gosterisine ya da bir evcil hayvan mağazasına gitmişsinizdir(Allah korusun!). “Safkan kedilerle” ilgili en onemli faktor, yetiştiricileri genetiği ile ilgili yıllarca suregelen bir deneyime sahip olmazsa ve kedinin tum safkan gecmişi ile soylarının ıslahını dikkatli secemezse istenmeyen ozellikler cinste bulunacaktır. Bazı cinsler bu yuzden genetik problemlere sahiptirler, orneğin P.K.D li ve /veya kısalmış burunları yuzunden nazal problemleri olan Persler ya da omurga sorunları olan Manxlar. İtibarlı yetiştiriciler, kedilerini inceleyecek ve ırklardaki bilinen fiziksel problemlere karşı garanti vereceklerdir.
Benim de sahiplendiğim, karma cins kediler icin İngilizce terim kabul edilen “moggie”lerin, ataları bilinmez. Bir sığınaktan ya da kurtarma kuruluşundan sahiplendiğiniz “Moggie” buyuk olasılıkla gercek bir “yetim” olacak. Cunku sağlık durumları ve genetik gecmişi bilinmez, tercihen birini eve getirmeden once aşılarının yapılması ve bazı hastalıklara karşı teste tabi tutulması barınak kedisi icin onemlidir.
Yetişkin kedi – Yavru kedi
Bir barınağı ilk ziyaret ettiğinizde, kafesin icinde kumelenmiş yavru kedilerin cekiciliği arasında bolunmuş olacaksınız, fakat yetişkin kedilerin daha fazla “dost canlısı” olduğunu ve yeni bir ev buldukları icin ne kadar mutlu olacaklarını aklınızda bulundurun. Bu kediler genelde mutlu bir aile ortamından gelirler ve sahibinin hastalanması, boşanma, olum gibi nedenler sebebiyle bırakılmışlardır. Olgun bir kedi edinmenin cok sayıda faydası vardır:
-Yaşca buyuk kediler (yabaniler dışında) genellikle tuvalet eğitimi almışlardır.
-Yavru kediler taşkın ve canlıdırlar. Hane halkı etrafta dolaşan cılgın bir kedi yavrusuyla pek de huzurlu olmayacaktır. Eğer “sukûnet” yaşam tarzınızsa, daha yaşlı bir kedi sizin icin en iyisi olacaktır.
-Yetişkin kediler zaten kısırlaştırılmışlardır ve “aşıları” tamdır.
-Yetişkin kediler yavru kedilere gore daha kolay eve alışırlar. Yetişkin kediler daha cok minnet sahibidirler!
Yetişkin kediye yararı ise, insanlar doğal olarak yavru kedilere yoneldiği icin, bu kedilerin ev bulamayacak olmasıdır.
Goz onunde bulundurulacak son şey sizin yaşınızdır. Eğer yaşınız 65 ve uzerindeyse, kedinizin daha uzun yaşayacağı ihtimali her zaman mevcuttur, Bu yuzden yetişkin kedi mukemmel bir secim olacaktır. Hatta kor, bir uzvu kesilmiş “ozurlu” bir kedi ya da “sahipsiz” bir başka kediyi sahiplenmek isteyebilirsiniz. Bu kediler cok iyi dostluk kurarlar ve insan kurtarıcıları icin zengin bir sevgi ve bağlılık ile “engellerini” telafi ederler.
Daha fazla bilgi icin Yetişkin Bir Kedi Sahiplenmenin Nedenleri isimli makaleyi okuyabilirsiniz.
Eğer gencseniz ve okul cağında bir cocuğunuz varsa, bir ya da iki yaşında bir kedi guzel bir secim olacaktır ve cocuğunuzla birlikte buyuyebilecektir.
Bir ya da Daha Fazla Kedi?
Bir kediden daha fazlasını sahiplenme fikri sizi memnun etmemiş olabilir, fakat bir kedi almak icin barınağa gidip iki kediyle eve donen bir kişi icin bu pek de alışılmadık bir durum değildir. Sadece bir hayat arkadaşı ya da ” iyi bir dost” bulmak amacıyla cok sevimli, guzel bir kediye bayılmış olabilir ve bir cift sahiplenmiş olabilirsiniz. Bu senaryoya benim yanıtım eğer evinizde ve kalbinizde yeterince alan varsa ve kaynaklarınız birden fazlasına bakacak kadarsa, iki kat fazla mutlulukla odullendirilmiş olacaksınız. Bir kedi yavrusu duşunulduğunde bu ozellikle doğrudur. Kedi yavruları eğlence doludur fakat birtakım nedenlerden dolayı bircok acıdan iki kedi yavrusu bir tanesinden daha iyidir.