Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🚀 TÜRKİYE'NİN SOSYAL FORUMU

SosyalForum.net'e Katıl!

Gündem • Magazin • Teknoloji • Oyun • Sohbet • Yardımlaşma

💬 📰 🎮 🔥
Foruma Git →

Kaya Çilingiroğlu'ndan Milli Takım ve Türk futbolu için sert sözler!

🚀 TÜRKİYE'NİN SOSYAL FORUMU

SosyalForum.net'e Katıl!

Gündem • Magazin • Teknoloji • Oyun • Sohbet • Yardımlaşma

💬 📰 🎮 🔥
Foruma Git →

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Kaya Çilingiroğlu, özellikle Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella’nın açıklamalarını eleştirirken, Türk futbolunda uzun vadeli bir planlama ve liyakat eksikliği olduğunu savundu."Bundan sonraki hedefin ne diye soran yok"Montella’nın basın toplantılarında çeşitli gerekçeler sunduğunu belirten Çilingiroğlu, gazetecilere de tepki gösterdi."Üç mağlubiyet olmadı mı? Mağlubiyette çeşitli bahanelerle karşında seni aptal yerine koyan bir teknik direktör var. Daha evvel de benzerlerini yaptı. Ben gazeteci olsam hepsini seyrediyorum. Bir taneniz adama, 'Tamam, iyi hoş söylüyorsun, bütün bahaneni kabul ettik. Senin hedefin ne?' diye soruyor mu? Türk Milli Takımı'nın başına geldin. Başarı saydım söylediklerini. Üçten bire geçtik, Dünya Kupası'na gittik. Bundan sonraki hedefin ne diye soran yok."Çilingiroğlu, Milli Takım'ın başarısızlıklarının yalnızca teknik nedenlerle açıklanamayacağını belirterek, Türk futbolunun yapısal sorunlarına dikkat çekti."Sağlıklı eleştiriyi kazandığımız maçlardan sonra yapmalıydık"Türkiye'nin bazı galibiyetleri gereğinden fazla büyüttüğünü söyleyen Çilingiroğlu, şu ifadeleri kullandı:"Bence biz sağlıklı eleştiriyi kazandığımız ve zafer saydığımız maçlardan sonra yapmalıydık. Bizim buralarda olacağımız çok belliydi. Oynanan oyun, oynadığımız rakipler... Romanya'yı yeniyorsun, zafer sayıyorsun. Dün Romanya'yı biliyor musun? Polonya'ya 6-0 yenildi. Gürcistan'la oynuyorsun, Karadağ'la oynuyorsun, San Marino'yla oynuyorsun. Bunları yenip zaten 50 tane takımı götürmüşler Dünya Kupası'na. Bir tanesi de sensin.""Yabancılar Türk futbolundaki sorunları aylar öncesinden biliyordu"Türk futbolundaki hakemlik ve federasyon yapısını da eleştiren Çilingiroğlu, yabancıların bazı sorunları Türkiye'den önce fark ettiğini savundu."Dünya Kupası'nda olmadığın zaman kimse, 'Benim hakemlerim bu kadar yeteneksiz değil, vasat hakemler yönetiyor. Niye ben orada yokum?' diye sordu mu? Ben sordum. Sadece hakemlerin kötü değil. Senin hakem organizasyonun kötü. Senin adaletin kötü. Bu senin şimdi gördüğün olayları yabancılar dört ay evvel, beş ay evvel biliyordu. Sen onun farkında değilsin."Çilingiroğlu, federasyon yönetiminin yaşanan sorunları kamuoyundan gizlediğini de ileri sürdü."Yabancı şu skandalını dört ay önce biliyordu. İçeride olanları, WhatsApp yazışmalarını, çalınan soruları... Yabancı biliyordu zaten bu rezaletleri. Onun için senin adamlarını çağırmadı. Halil Umut Meler yetersiz bir hakem olduğu için değil. Onun seviyesinde çok hakem var. Dünya Kupası'nda gördük. Sen bilmiyorsun, sen gizliyorsun. Halkından, kamuoyundan gizliyorsun. Aramızdaki fark o. Ben bunları konuşuyorum, sen gizliyorsun. Gizlediğin zaman iş patlak veriyor.""Artık geçmişi değil, bundan sonra ne yapacağımızı konuşalım"Türk futbolunda yaşanan sorunların artık geride bırakılması ve çözüm üretilmesi gerektiğini söyleyen Çilingiroğlu, federasyon yönetimine de tepki gösterdi."Ben farklı bir şey beklemiyorum. Bir kere biz şunu tartışalım. Bu olan oldu, geçen geçti. Biz buradan nasıl sıyrılıp nasıl normale dönmemiz gerekir? Bundan sonra ne yapacağız kardeşim? Bırakın geçmişleri. Bunlarla uğraşmak detay. Bugüne kadar hiçbir şeyi değiştiremedik."Çilingiroğlu, futboldaki tüm paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı:"Bizler, gazeteciler, idareciler, kulüp yöneticileri, başkanlar, futbolcular, teknik adamlar, hakemler... Biz bir aileyiz. Çünkü herkes bu işten para kazanıyor. Menajerler dahil bunun içine. Biz hâlâ aynı şeyleri konuşuyoruz. Dönüyorlar, geliyorlar. Oyalanıyoruz. Çünkü vasat değişmek istemiyor. Çok net sorunun cevabı bu.""Alt liglerdeki futbolcuların da hakkı savunulmalı"Çilingiroğlu, hakem hatalarının yalnızca Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor üzerinden değerlendirilmesine de karşı çıktı."Bizim hep baktığımız Süper Lig; Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor. Alttakileri zaten kimsenin umursadığı yok. 1. Lig'de, 2. Lig'de, amatörlerde olmuyor mu bu tip hakem hataları? Oluyor. Kimsenin dile getirdiği yok."Alt liglerde mücadele eden futbolcuların da aynı emeği verdiğini belirten Çilingiroğlu, "Onlar insan değil mi? Onlar da benim kadar emek veriyorlar. Büyük kulüpler kadar kendi çaplarında çaba sarf ediyorlar. Mesai harcıyorlar. Birinci lig var, ikinci lig var, amatörler var. Sen orada zaten adil olamazsın ki. Orada da adil olmuyorsun." dedi."Genç oyuncu yetiştirmek istiyorsan sistemi en alt yaşlara indirmelisin"Türk futbolundaki altyapı sistemini de eleştiren Çilingiroğlu, genç oyuncu yetiştirme konusunda çok daha erken yaşlarda planlama yapılması gerektiğini söyledi."Senin şu anda 19 yaşında hiç futbolcun yok Milli Takım'da. 18, 19, 17... Diyorsun ki U21, U19, U17. Hayır abi, benim U11'im olmalı, U9'um olmalı. Dortmund'un 6 yaş takımı var. Sen ilkokul seviyesine getiremediğin zaman altyapıyı, ilkokul seviyesinde bulamazsan çocukları zaten buralarda boş konuşuyorsun."Çilingiroğlu, Almanya'daki altyapı sisteminin çok daha küçük yaşlardan itibaren oyuncu yetiştirmeye başladığını belirterek, "6 yaşındaki çocukların orada ligleri var. Benim altı arkadaşımın çocuğu oynuyor, oradan biliyorum. Sen ilkokul seviyesine indiremezsen bu hikâyeyi hiçbir zaman aynı devam edersin." ifadelerini kullandı."Milli takımda iyi oyunculardan kurulu bir takım yok"A Milli Takım'ın mevcut kadrosunu geçmiş dönemlerle kıyaslayan Çilingiroğlu, kadro kalitesinin geçmişe göre gerilediğini savundu."Bir kere senin Milli Takım'da iyi oyunculardan kurulu bir Milli Takım'ın yok. Vasat oyuncuların var. Sen bunlara çok para ödediğin için bunları yıldız zannediyorsun."Çilingiroğlu, geçmişte Milli Takım forması giyen oyuncuların seviyesine de dikkat çekti:"Mesela Arda diyoruz. Tamam, büyük yıldız. Ama Sergen'i, Oğuz Çetin'i kimse seyretmedi. Şifo Mehmet orta saha, 150 gol atmış kardeşim. Kenan diyorsun, Rıdvan'ı seyrettiniz mi kardeşim? Metin Tekin pek konuşulmaz ama Metin'i aldığında tutamazsın. Feyyaz gol kralıydı. Şifo, Türkiye'nin en büyük orta sahasıydı. Oğuz yüzünden doğru dürüst Milli olamadı. 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye'nin gelmiş geçmiş iki büyük yıldızı Fatih Tekke ile Sergen yoktu. Biz o oyuncuları seyrettik kardeşim. Senin bu Milli Takım'ın vasat bile ötesi. Dolayısıyla bunlardan çok şey beklemek de hayalcilik olur.""Portekiz'de devrim yapan teknik adamı kaybettiler"Portekiz Milli Takımı üzerinden de örnek veren Çilingiroğlu, yıldız oyuncuların her durumda oynatılmaması gerektiğini savundu."Herkes önümüzdeki turnuvaya bakıyor, bütün takımları seyrediyorum. Herkes hazırlık maçı olarak bakıyor. Ekstra bir yük çıktı, bari oyuncu deneyelim. Portekiz takımı üç yıldızını oynatmadan başlıyor. Yepyeni bir takım kurdu. Orada bir devrim yapıyor."Çilingiroğlu, teknik direktörün yıldız oyuncular konusunda aldığı kararları da destekledi:"Adam, bir öncekinin yapamadığı Ronaldo gibi adamı oynatmayacaksın kardeşim dedi. İsterse 1000 gol at, şu anda seninle takım 10 kişi oynuyor diyor. Adam haklı.""Türk futbolunda zemin problemi 15 yıldır var"Türk futbolundaki saha zemini sorununa da değinen Çilingiroğlu, bu problemin yeni olmadığını söyledi."Ben 15 senedir zemin anlatıyorum. Bir senedir zemin konuşuluyor. Ya konuşanların hepsi bu ülkede çalışan teknik adamlar. Şimdi mi gördünüz bu ülkede zeminler 15 senedir kötü? Bunu bilimsel anlattım, teorik anlattım."Beşiktaş'ın zemin çalışmalarının örnek gösterilmesine de tepki gösteren Çilingiroğlu, "Bir zemini her sene yapacağım ve örnek olacağım. Böyle bir ülkedeyiz. Bu adam yorumculuk yapıyor, seyrediliyor. Halkı, kamuoyunu yanlış yönlendiriyorsunuz. Bırakın, bilen konuşsun." ifadelerini kullandı."Süleyman Seba'nın dönemi çok farklıydı"Çilingiroğlu, Türk futbolunun geçmişteki yöneticileriyle bugünkü yöneticiler arasındaki farklara da dikkat çekti.Süleyman Seba dönemini anlatan Çilingiroğlu, "Kimse 'Süleyman Başkan' demezdi. Herkes 'Süleyman abi' derdi. Çok güzeldi bu. Hem yakın hem otorite hem saygılı. Önce rakibine saygılı ol derdi." dedi.Çilingiroğlu, kulüp başkanlarının geçmişte bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:"Süleyman abi küçük de olsa Süleyman abiydi. Başkanlar bir araya gelip Beşiktaş Kulübü'nde istişare ederlerdi. Bunların hepsi liyakat sahibi insanlardı. Naif adamlardı. Senin benim gibi insanlardı. Hiçbir zaman etrafa üstten bakmazlardı. Laf dinlerlerdi.""Daha önce böyle yöneticiler yoktu"Futbol dünyasındaki yönetici profilinin değiştiğini savunan Çilingiroğlu, geçmiş dönemlerde sporun içinden gelen insanların daha fazla olduğunu ifade etti."İnsanlar biraz daha sporun içindeydi. Daha bilge insanlar vardı. Konu oturup konuşabileceğin, sporun içinden gelenlerdi. Ama zaman öyle değişti ki öyle bir yönetici taifesi var ki 'Bunlar nereden çıktı, ne zaman geldiler, hayatımıza girdiler?' diyorum. Bunlar hiç yoktu bizim hayatımızda.""Kendini yere atan oyuncular futbola zarar veriyor"Çilingiroğlu, futbolcuların hakemi yanıltmaya yönelik hareketlerinin de oyunun kalitesini düşürdüğünü söyledi."Türk futboluna bakıyorsun, hâlâ Barış Alper paçavra olmuşsun, maçta yalandan kendini yere atıyorsun. Atma kardeşim. Bunlar ayıp şeyler. Dünyada sizin bir örneğiniz yok, kendini yere atan falan. Hakemler buna taviz verdiği için top oyunda az kalıyor."Çilingiroğlu, bu tür davranışların Avrupa kupalarında Türk futboluna zarar verebileceğini de vurguladı."Yabancıyla gittiğin zaman adam devam diyor. Ondan sonra bu oyunun ölçüsünü alıyorsun. Şampiyonlar Ligi'nde, bu tip turnuvalarda yapmayın diyoruz."Çilingiroğlu ayrıca Beşiktaş ile ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle geçmişte kulüpten kınama aldığını belirterek, "Beşiktaş'la ilgili söyledim. 'Bunlar ileride Beşiktaş'a zarar verecek' dediğim için kınama yolluyor kulüp. Böyle bir şey olabilir mi? Sanki ben başka takımı tutuyorum. Madem zarar veriyor, o zaman disipline ver beni. Ben kulübün divan üyesiyim." dedi.duhuliye.com www.duhuliye.comSosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın!twitter - instagram - youtube - tiktok - facebookDuhuliye | Beşiktaş'ın Kalbi | © 2026