Magazin Editor
Magazin Habercisi
(10-09-1964)10-09-1964 (yaşı 53)
Hangzhou, CinİkametHangzhou, CinMeslekİş AdamıAktif Yıllar1995-BurcuTeraziEşiCathy ZhangBoyu165 cmKilosu55 kgJack Ma 10 Eylul 1964’te Cin – Hangzhou’da doğmuştur. Gencliğinde İngilizce hakkında bilgi toplamaya cok hevesli olan unlu iş adamı daha iyi iletişim kurmak icin elinden gelen cabayı gosterdi.
İngilizce Lisans derecesi almak icin Hangzhou Oğretmen Eğitim Enstitusune katılan Jack Ma, 1988 yılında kurumdan mezun oldu.
1990’ların ortalarında Jack Ma, internetin varlığı hakkında bilgi sahibi olmak istemiş ve teknolojideki yeni eğilimi buyuk bir iş fırsatı olarak gormeye başlamıştır. İnternet hakkında daha fazla bilgi edinmek icin 1995 yılında Amerika’yı sık sık ziyaret eden unlu iş adamı, aynı yıl sadece internete odaklanmak amacıyla kendi firmasını kurmak icin 20000 dolarlık bir fon sağladı. Şirketin amacı muşteriler icin web siteleri oluşturmaktı. Bu tur bir iş nispeten yeni olmasına rağmen, Jack Ma sadece 3 yıl icerisinde yaklaşık 800.000 $ kazanmayı başardı.
İnternet alanındaki başarısı, unlu iş adamının 1998’de ajansının China International Electronic Commerce Center tarafından yonetilen bir firmanın bunyesine girmesine yol actı. Bir yıl boyunca BT tabanlı bir firmada calışmaya devam eden Jack Ma, 1999’da istifa ettikten sonra arkadaşlarıyla birlikte Alibaba adlı bir şirket kurdu. Niyeti iş dunyasından ticari işlemlere kadar onlarca mağazanın bulunduğu bir web sitesi oluşturmaktı.
1999-2000 yılları arasında şirket, şirketin buyumesinde onemli olcude yardımcı olan 25 milyon dolarlık bir mali destek aldı. Jack Ma daha sonra e-ticarete girişimde bulunmaya calıştı ve Taobao, Lynx ve Ali Mama gibi bircok firma kurdu.
Taobao internet uzerinden bir ust e-ticaret sitesi olarak yukselmeye başladı ve firmanın edinimi icin istekli olan E-Bay’in dikkatini cekti. Bununla birlikte, Jack Ma, firma ile her turlu satın alım işlemine girmekten ilgisizdi. 2007 yılından beri eleştiri konusu haline gelen iş adamı, protestoların da ilgi odağı oldu.
[h=2]Jack Ma Sozleri[/h]Eğer pes etmezsen hala şansın var demektir. Ve eğer kucuksen, gucunden ziyade beynine guvenmelisin ve konsantre olmalısın.
Alibaba basit bir iş değildir. Bir ruyadır. Bir amactır. Eğer istiyorlarsa Wall Street yatırımcıları bizden nefret etmekte ozgurler.
Zeki insanlar kendilerini yonetecek bir aptala ihtiyac duyarlar. Tum takım bilim adamından oluşuyorsa, en iyisi onları bir koylunun yonetmesidir. Cunku onun duşunce tarzı değişiktir. Kazanmak, elinde olayları farklı acılardan gorebilen insanlar varsa daha kolaydır.
Rakibinden oğrenmeli, ancak asla ondan kopyalamamalısın. Kopyaladığın an yok olursun.
[h=2]Jack Ma Serveti[/h]Forbes tarafından acıklanan 2018 verilerine gore 39,8 milyar USD değerinde bir servete sahiptir.
[h=2]Jack Ma Kitapları[/h]2016’da Alibaba: The House That Jack Ma Built isimli bir kitap cıkarmıştır. İş adamının başka kitabı yoktur.
[h=2]Jack Ma’nın Aldığı Oduller ve Başarıları[/h]Cin Merkez Televizyonu tarafından Yılın En İyi 10 İş Dunyası Lideri listesine girmiştir. 2005 yılında Asya’daki En Guclu 25 İş adamı listesinde yer aldı.
2009’da Time dergisinin Dunyanın En Etkili 100 İnsanı listesinde yer alan unlu iş adamı, 2009 CCTV Yılın Ekonomik Kişisi: On Yılın Ticari Lideri odulune layık goruldu.
2015 yılında duzenlenen Asya Odulleri toreninde Yılın Girişimcisi odulune sahip olmuştur.
[h=2]Jack Ma’nın Kişisel Hayatı[/h]Hangzhou Oğretmen Enstitusunde okuduğu sırada karşılaştığı Cathy Zhang ile evlenmiş, ciftin 2 cocuğu olmuştur.