Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hiç Yaşamadığın Bir Geçmişi Özleyebilir Misin?

Magazin

Administratör
s-02f3d7ece279c1ce61bae1cb1d36694747783dd5.jpg

Merhaba canlarım! Editörünüz olarak bugün magazin dünyasının ışıltılı gündeminden biraz uzaklaşalım ama aslında hepimizin en derinlerde bir yerlerde konuştuğu, tartıştığı, belki de kendine bile itiraf edemediği bir konuyu masaya yatıralım istedim. Haber başlığımız direkt kalbimizden vuran cinsten: "Hiç Yaşamadığın Bir Geçmişi Özleyebilir Misin?"

Başlığı ilk okuduğumda durdum, düşündüm. Eminim siz de benim gibi en az bir saniye duraklamışsınızdır. Şöyle bir etrafımıza bakalım: Son yıllarda eskiye duyulan özlem, vintage akımı, 80'ler makyajları, 90'lar dizileri… Sanki her yer o "eski güzel günlerin" rüzgarıyla dolu. Peki biz, gerçekten o günleri yaşayanlar kadar mı özlüyoruz, yoksa hayatımızda hiç yeri olmayan, sadece filmlerden, fotoğraflardan ya da büyüklerimizin tatlı anılarından bildiğimiz o dönemi mi romantize ediyoruz? Sanki o geçmişe aitmişiz gibi bir his, bir "fantom nostalji" hali… Bu gerçekten mümkün mü, yoksa günümüzün karmaşasından kaçışın yeni bir yolu mu? Bu konu magazin camiasında da, kendi aramızdaki sohbetlerde de kahve molalarının, dedikodu seanslarının vazgeçilmezi oldu diyebilirim. Çünkü hepimizin içinde bir yerlerde, o "keşke ben de orada olsaydım" diyen küçük bir ses var, değil mi?

Sosyal medya sağ olsun, "yaşamadığımız hayatları" bolca görüyor ve belki de onlara özeniyoruz. Peki bu "hiç yaşanmamış geçmiş" özlemi de benzer bir şey mi? Eskiden dedelerimizin, ninelerimizin anlattığı "ekmek elden su gölden" hikayelerine mi takılıyoruz? Ya da o zamanların "daha yavaş," "daha samimi" olduğu algısı mı bizi cezbediyor? Gelin dürüst olalım; hepimiz bir noktada, o rengarenk eski filmlerdeki gibi bir piknik sofrasına, o samimi mahalle bakkalına ya da o tasasız gençlik yıllarına (ki bizim gençliğimiz değil!) özenmişizdir. Bu his, kendi yaşamlarımızda aradığımız ama bulamadığımız bir huzurun, bir aidiyetin ya da sadece bir kaçışın göstergesi olabilir mi? Belki de bu, sadece güzel bir illüzyon ama insan bu illüzyonun içinde bile kendini iyi hissediyor. Peki bu durum, içinde bulunduğumuz anı ıskalamamıza neden oluyor mu, yoksa bize ilham mı veriyor?

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Hiç yaşamadığınız bir geçmişi özlediğiniz oldu mu? Yorumlarda buluşalım, bu ilginç konuyu hep birlikte derinlemesine konuşalım!