Magazin Editor
Magazin Habercisi
Rektor atamasını protesto eden Boğazici Universitesi oğrencilerine uygulanan şiddete tepkiler yoğunlaşırken, yazar, senarist, oyuncu Gulse Birsel'in, Boğazici Universitesi'nin 150. mezuniyet toreninde yaptığı konuşma sosyal medyada gundem oldu.
Boğazici Universitesi İktisat Bolumu mezunu (BU '94) Birsel'in 21 Haziran 2017 gunu yaptığı konuşmanın, bugun rektor ataması sonrası yaşananlara ışık tutan iceriği dikkat cekiyor.
O gunku konuşmasında Boğazici'nin bir kamu universitesi olduğunu ve her kesimden her şehirden her hayat tarzından cok farklı oğrenciler olduğunu vurgulayan Birsel, “Ortak ozellikleri aşırı derecede zeki olmaları… O ayrı… Ama bu binlerce birbirine benzemeyen insan, o kadar renkli hoşgoru icinde ve yan yana yaşar ki… Eskiden ben, boyle bir ceşitlilikte Boğazici'nin kucuk bir Turkiye olduğunu duşunurdum. Bence şimdi hayalimiz Turkiye'yi koskoca bir Boğazici yapmak olmalı” diyor.
Gulse Birsel'in o gunku konuşmasından bir kesit şoyle:
– Boğazici'nde başka şeyler de oğrendim. Son yıllarda fark ettim bunu.. .Mesela ne zaman gazete yazılarında, orda burada, ozgurluk, demokrasi, eşitlik, ifade ozgurluğu, ceşitlilik falan gibi kavramlardan bahsetsem, donup dolaşıp elimde olmadan Boğazici yıllarımdan ornek veriyorum.
– Cunku ozgurluk, farklılıklara saygı, tahammul, hoşgoru filan… Boyle klişeleşmiş ama o kadar klişe olmasına rağmen maalesef bizim ulkemizde bir arpa boyu yol gitmemiş.
– Hatta arpa boyu arpa boyu biraz geriye gitmekte olan bazı kavramların, hakiki olarak, pratikte Boğazici oğrencileri tarafından yaşandığını ve uygulandığını cok iyi biliyorum.
– Bu butun Turkiye'nin bir Boğazici olması hayalini gercekleştirmek icin, kimimiz icat yapabiliriz, kimimiz espri yapabiliriz, yeter ki bizim dengemizi bozmasınlar.
– Burada hemen Turgut Uyar şiirini haddim olmayarak biraz araklamak istiyorum. Boğazici'ni tanımlamak icin bence cok uygun bir şiir.
– Boğazici bence herkesin birbirinin, alının al, morunun mor, tanrısının amenna buyuk, şiirinin adam akıllı şiir olduğuna saygı duyduğu bir yerdir.
– Yine aynı şiirdeki gibi pırıl pırıl bir denize karşı diz boyu sulara yan gelmiş insanlar herkese iyi niyetle gulumser. Kimse birbiriyle dovuşemez. Bizler tam kendimize gore tam dunyaya goreyizdir. Ama bizim dengemizi bozmayınız.
sizlere www.magazin.biz.tr farkıyla sunulmuştur