Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gorme Kaybına Adayız Haberimiz Yok!

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Dunyada 2020 yılında 80 milyon kişide glokom hastalığının gorulmesi ve yine 2020 yılında 11.1 milyon kişinin glokomdan dolayı her iki gozde tamamen gorme kaybına uğraması bekleniyor.

Turkiye’de yaklaşık 1.5 milyon glokom hastası bulunuyor. Ancak Turkiye’de 700 bin kişi gorme engelli adayı olarak, hastalığının farkında olmadan yaşıyor.

Goz tansiyonunu giderek artıyor

Tum dunyada en sık kalıcı gorme kaybına neden olan ve halk arasında Goz Tansiyonu ya da Karasu olarak da bilinen Glokom, kırk yaşın uzerindeki her 40 kişiden 1’inde gorulebiliyor ve hastalığın ortaya cıktığı 10 kişiden 1’inde total korluğe neden olabiliyor.

6 - 12 Mart Dunya Glokom Haftası olarak kabul ediliyor. Kalıcı gorme kaybına sebep olan glokom hastalığının onemine dikkat cekmeyi ve belirti vermeden ortaya cıkan, gorme kaybına neden olan hastalıktan korunabilmek icin yapılması gerekenleri vurgulamayı amaclayan Turk Oftalmoloji Derneği Glokom Birim Başkanı İstanbul Universitesi İstanbul Tıp Fakultesi Goz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Belgin İzgi ve Turk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Yonetim Kurulu Uyesi İstanbul Universitesi Cerrahpaşa Tıp Fakultesi Goz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevbahar Tamcelik hayatı karartan hastalıkla ilgili bilgiler verdi.

Ailede varsa 8 kat daha riskli

Glokomun herkeste ve her yaşta gorulebildiğinin altını cizen Prof. Dr. Nevbahar Tamcelik; “40 yaşın uzerinde olanlar, ailesinde Glokom bulunan kişiler, şeker hastalığı, hipertansiyonu, hipotansiyonu, yuksek derecede miyopisi ve damar hastalığı bulunanlar ve uzun sureli kortizon kullananlar glokomun daha sık gorulduğu grupta yer alırlar. Ozellikle, glokom hastalığının ailesel gecişi onemli ve ailesinde goz tansiyonu bulunan kişileri bu hastalığın gorulmesi acısından normale gore 8 kata kadar daha fazla risk altındadır” uyarısında bulundu.

Sinsi şekilde ilerliyor

Glokom’un en onemli ozelliği sinsi seyirli olması ve genellikle hicbir belirti vermeden yavaş yavaş cevreden merkeze doğru gorme kaybı yaratabilmesidir. Bazı hastalarda baş ağrısı, cevrede bazı bolgeleri gorememe ve goz onunde renkli ışık haleleri gorme gibi bazı belirtilerin erken donemde fark edilebilmesine karşın coğu hastada belirgin gorme kaybı yaratıncaya kadar hastalığın varlığı anlaşılamıyor. Bugun dunyadaki en ileri ulkelerde bile Glokom hastalarının yarısından coğu hastalığından habersiz olarak yaşamakta, geri kalmış ulkelerde bu oranın yuzde 90’a kadar cıkabileceği duşunulmektedir.

Kontrol Şart

Bugun icin onerilen, herkesin 40 yaşına kadar en az 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise en az 2 yılda bir Glokom yonunden kontrolden gecmesidir. Ailesinde goz tansiyonu bulunan ve bu nedenle hastalığın daha sık gorulduğu grupta olan kişiler ile şeker hastalığı, hipertansiyonu, hipotansiyonu, yuksek miyopisi ve damar hastalığı bulunanların ise yılda bir kez duzenli olarak kontrolden gecmesi onerilir.

Bebeklere Dikkat

Sinsice ilerleyen ve yenidoğan bebekleri de tehdit eden glokomdaki tehlikeye değinen Prof. Dr. Nevbahar Tamcelik ,her yaşta başlayabilen bir hastalık olan glokomun doğuştan da gorulebildiğini soyledi. “Bebeğiniz gozlerini ışıkta acamıyorsa dikkat!” uyarısında bulunan Tamcelik, “Glokom, doğuştan ya da doğuştan bir sure sonra başlıyor. Bundan da onemlisi Turkiye’de ozellikle doğumsal glokom, akraba evliliği nedeniyle dunya ortalamasının ustunde. Yenidoğan bebeklerde 10 bin canlı doğumdan birinde goruluyor. İri gozlu olan bu bebeklerin gozlerinin saydam tabakaları bulanık veya gri olabiliyor. Bu bebekler ışıktan rahatsız oluyor, sulanma yaşıyor ve gozlerini acamıyorlar” dedi.