Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Genital siğil oluşumunun nedenleri

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Genital siğilin insan papillom virusune (HPV) bağlı olarak meydana gelen, anogenital bolgede oluşan, sıklıkla yuzeyden kabarık değişik boyuttaki lezyonlar olduğunu ifade eden İstanbul Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı
Başkanı Prof. Dr. Samet Topuz, sıklıkla dış dudaklarda, anus cevresinde, perinede, vagina icinde, bazen de rahim ağzında oluşabildiğini belirtti. HPV virusunun 200'den fazla tipi olduğunu, bunların yaklaşık 40'ının genital sistemi tuttuğunu kaydeden Topuz, genital sistemi tutan viruslerden olan duşuk risk grubundaki 6 ve 11 nolu viruslerin genital siğillerin %90'ının oluşumundan sorumlu olduğu bilgisini verdi.
genital-sigil-olusumunun-nedenleri-5e6a3a69ef9c1.jpg

[h=4]Mukoza ya da deriden temasla bulaşıyor[/h] HPV virusunun mukoza ya da deriyle temasla bulaştığı soyleyen Topuz, "Temel bulaşma şekli cinsel ilişkidir. Genital siğiller yuksek viral yuk icerdikleri icin bulaşma olasılığını artırıyor. HPV virusu bulaştıktan sonra 3 hafta ile 8 aylık bir kulucka doneminin ardından genital siğile yol acabilir. En sık seksuel aktif genc yetişkinlerde goruluyor. Genital muayene yapılanlarda %0.5 ile %5.1 arasında değişiyor" dedi.
genital-sigil-olusumunun-nedenleri-5e6a3a6c2d611.jpg

En onemli risk faktorunun cinsel aktiflik olduğunu ifade eden Topuz, şunları belirtti: "Bağışıklık sistemindeki problemler siğillerin oluşma, tekrarlama riskini artıran onemli bir faktor. HIV hastalarında, organ nakli nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilac alanlarda, diyabetlilerde daha sık gorulur. Onemli risk faktorlerinden birisi sigara kullanımıdır. Diğer yandan sunnet olmak HPV bulaşma riskini azaltıyor. Fizik muayene genellikle tanı koymak icin yeterli. Cunku lezyonların karakteristik gorunumleri vardır. Nadiren şupheli durumlarda biyopsi gerekebilir."
genital-sigil-olusumunun-nedenleri-5e6a3a6db1416.jpg

[h=4]Tedavi yontemleri[/h] Tedaviye lezyonların yerine, sayısına, buyukluğune, gebelik olup olmamaya ve hastanın tercihine gore karar verildiğini soyleyen Topuz, şu bilgileri verdi: "Siğiller cerrahi olarak cıkartılabilir, dondurulabilir veya koter ile yakılabilir. Podofilin veya triklor asetik asit gibi kimyasal ajanlarla tedavi edilebilir. Diğer yandan uygun olgularda bolgesel bağışıklığı guclendirici kremler uygulanabilir."
genital-sigil-olusumunun-nedenleri-5e6a3a6f916c5.jpg

[h=4]Siğillerden korunma nasıl olur[/h] Siğillerden korunmak icin temel prensibin guvenli cinsel yaşam olduğunu kaydeden Topuz, "Genital siğilin olduğu durumlarda bulaşma riski yuksek olduğu icin tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiden kacınmak gerekir. Ancak bulaşma olması icin siğil olması gerekmez. Kondom kullanımının genital siğil ve HPV bulaşmasında sınırlı bir koruyuculuğu vardır. Değiştirilebilir risk faktorlerinden biri olan sigaradan uzak durmak onemli. Ancak gunumuzde en etkin yontem, genital siğillerin cok buyuk kısmına yol acan tip 6 ve 11 virusune karşı antikorlar iceren HPV aşılarının hem kadınlarda hem erkeklerde 9-26 yaş arası uygulanmasıdır" dedi.