Magazin Editor
Magazin Habercisi
Ali Ece:Ersin konusundaki Beşiktaş'ın hatası şu.Beşiktaş'ta böyle bir kaleci departmanı olmaması hata. Bir kaleci departmanı olması gerekir bütün kulüplerde, neden? Çünkü kaleci departmanı kalecinin ne kadar spesifik, ayrı kalan 10 mevkiden ne kadar farklı bir mevki olduğunu gösterir. Çünkü bir sağ beki, 10 kişi kaldığınız zaman başka sağ bek oyuna alıp sol bekte oynatabilirsiniz. Ancak bir kaleci oyundan atıldığı zaman, kırmızı kart gördüğü zaman oyuna başka kaleci almanız gerekir. Ya da Pancu bir maç geçer. İşte ben bir kere Nilson'un geçtiğini hatırlıyorum. James Milner bile kaleye geçmedi. Tuncay Şanlı geçmiş. Oyuncu değişikliğimiz de bitti hocam ya. Çok ekstrem, Melo penaltı kurtardı. Çok ekstrem durumlardır. Onu söylemek istedim. Şimdi Ersin'e bir şey olsa kaleye gidip Jota'yı koymazsın ya da kenardan işte bakıyorum e kim işte uzun boylu, En-Nesyri'yi kaleye koyalım... Bu değil abi. Bir kere büyük takımın iki tane kalecisi olur. Kaleciler arasında forma rekabeti olur. Yine de bir numara alacaksan zaten Ersin'den çok daha iyisini alman gerekir.Şimdi Football Manager oynayanlar, Championship Manager oynayanlar bilir. Oyuncuları karşılaştırırsın böyle. Eğer sen birinci kalecinden bir yıldız daha iyi kaleci alırsan hiç alma. Alma. Çünkü senin mevcut birinci kalecin, Ersin örneğinde gördüğümüz gibi, 6 ay önceki Ersin ile 6 ay sonraki şimdiki Ersin arasında iki yıldızlık gelişim farkı var. O esnada bir yıldız geride olan kalecinin üzerine bir yıldız önde kaleci alırsan eldeki kalecinin iki yıldız gelişmesini engellersin. Sergen Yalçın'ın başarılı olduğu tek konu varsa bu sene, tartışmasız başarılı olduğu tek konu Ersin konusu. Ersin en kötü oynadığı zaman, yani "o gece" diye tabir ettiğimiz Ersin'in Beşiktaş kariyerinde hava tamamen karardığı, bir daha güneş doğmayacakmış gibi olduğu zaman Sergen Yalçın çıktı Ersin'e destek oldu. Sergen Hoca'nın bu sezonki tek büyük başarısı Ersin konusudur ama yönetim o konuda da başarısız. Kaleci departmanı hâlâ kurulmadı. Önder hoca gelmişti ve "Ben kaleciyi seçemem" demişti. "Şimdilik elde alabileceğimiz kalecilerden Tolga Zengin var ama uzun vadede" demişti. Başkan Fikret Orman ve ikinci başkan Ahmet Nur Çebi'ye... Başkan kim olursa olsun bir böyle kaleci departmanı olması gerekir. Teknik direktör kim olursa olsun; bakın Bilic'ten sonra Şenol Güneş oldu ve eski efsane bir kaleci ama Şenol Hoca eski kaleci olmasıyla beraber kaleci uzmanından çok bir santrafor uzmanı. Evet; Burak Yılmaz'ından Umut Bulut'una, tabii ki Cenk Tosun'a kadar... Beşiktaş'ta Fernandao... Ha şimdi demek ki işin uzmanlığı o kadar çok var ki, o kadar çok var ki Shota'yı bile ekleriz. Shota Doğu Avrupa'da az bilinen bir oyuncuyken Trabzonspor şampiyon olmasa da Ajax'a gitti yani bayağı efsane bir takıma gitti. O dönem Şampiyonlar Ligi'nde üst düzey final oynamış bir takıma giden santraforu hazırladı bu ligden. Şimdi Cenk Tosun'u Premier Lig'e hazırladı. O yüzden söylüyorum. Fernandao'yu tabii Bursa'da hazırladı, Fenerbahçe'ye gitmeden... Ama mesele şu: Sen kaleciye hazırlanmadın. Çünkü senin kaleciye hazırlanacak bir donanımın yok. O donanıma göre oluşturman gereken kurumu, birimi oluşturmadın.Hâlen Ersin bugün dünyaları kurtarmasa kaç kişi söyleyecekti ki "Ersin ile sözleşme uzatın" diye? Beşiktaş kalecisinin sözleşmesinin uzatılıp uzatılmayacağı 1 Mayıs tarihine kalmaz. Beşiktaş büyüklüğüne yakışmaz. Senin bir tane kalecin var zaten, o da Ersin. Ersin kötü oynadığı günlerde yerine Emre Bilgin'i oynatabildin mi? Hayır. Ersin kötüyken aldığın Vasquez . Demek ki senin bir tane kalecin var. Sen zaten Ersin ile çoktan sözleşme uzatman gerekiyordu. Göztepe istiyor Ersin'i. Yani şöyle söyleyeyim; iki gün önce perşembe günü öğlen saatleri Göztepe'de, İzmir'de benim çok arkadaşlarım var. Profesyonel yönetildiği için onlarla da ara sıra fikir alışverişi yapıyorum. Göztepe taraftarının da o en alt ligde bile devam ettirdiği futbol tutkusunu en üst ligde de onlardan... Onları kale almayı futbol yorumcusu olarak ödevim olarak görüyorum. Çünkü taraftarı olan... Böyle bir zamanlar Gaziantep'te öyleydi. Mesela Gaziantep'ten kolay çıkamazdın. "Burası Antep, buradan çıkış yok"tu. Bugün gördüğümüz gibi çıkış var. İkinci takımınla bile çıkış yapabiliyorsun. Göztepe'den çıkış yok. Sen iki sezondur Göztepe'ye yeniliyordun. İlk kez bu sezon yendin Göztepe'yi. Bak daha önceki iki sezon çok sıkıntı yaşıyordun. Göztepe senin kalecini düşünüyorsa demek ki sen bir şeyleri yanlış düşünüyorsun ve bu düşünceyi uygulamaya bu kadar geç bıraktığın için uygulamada hem yanlış düşünüyorsun hem de yanlış uyguluyorsun.Ersin Beşiktaş altyapısından yetişmemiş olsaydı, bir yabancı kaleci olsaydı, Karius gibi... Ersin bir kere bile Karius'un yaptığı kadar vahim büyük hatalar, sorumsuzca hareketler, konsantrasyon bozukluğundan kaynaklanan "karpuzcu kaleci" rezillikleri sergilemedi. Hep formanın hakkını vermeye çalıştı; iyi verdi, kötü verdi. Ama iki kalecinden bir tanesini zaten altyapıdan yetiştirirsin. İki sağ bekinden birini altyapıdan yetiştirirsin. İki sol bekinden birini mümkünse altyapıdan yetiştirirsin. Yoksa o altyapıyı kapatırsın gitsin. Bu altyapıya da emek vermiş en başarılı insanlarla ben her seferinde Beşiktaş adına bahsediyorum. Bundan 7-8 sene evvel Emrah hocayla, Emrah Bayraktar bir numaraydı. İki numara şimdi Semih Sezerli geldi. Ben hep bunlarla program yapıyorsam, bu Beşiktaş kulübü bilimsel yönetilmediği için ben bunlarla program yapmaktan mutluyum. Ama Beşiktaş'a çok şey verebilecek insanların orada yeşil sahada karar verici olarak kalması; yeni Demir Egeler, yeni yedek kaleciler, yeni yedek sağ bekler yetiştirmelerini 50.000 kere tercih ederdim.Duhuliye.com