Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ders Müfredatında Tarihi Değişiklik: "Kurtuluş Savaşı" ve "Bizans" İfadeleri Ders Kitaplarından Çıkarıldı

Magazin

Administratör
s-10b9b62170f08c85c221183701eba8186a0e84fe.jpg

Müfredatta Akıllara Zarar Değişiklik: "Kurtuluş Savaşı" ve "Bizans" Kelimeleri Tarihe Mi Karışıyor?

Merhaba magazin dünyasının nabzını tutan sevgili okuyucularımız! Sadece ünlülerin aşk dedikodularından ibaret değiliz biliyorsunuz, bazen toplumun temelini sarsan olaylar da gündemimize bomba gibi düşüyor. Bugün masama düşen bir son dakika haberiyle resmen şoke oldum, eminim siz de en az benim kadar şaşıracaksınız. Eğitim camiasında ve hatta tüm Türkiye'de günlerdir konuşulan o iddia, artık resmiyete döküldü gibi görünüyor: Ders müfredatında tarihi bir değişikliğe gidildiği ve "Kurtuluş Savaşı" ile "Bizans" ifadelerinin ders kitaplarından çıkarıldığı haberi ortalığı adeta ayağa kaldırdı!

İddia diyorum ama gelen bilgiler hiç de öyle masum değil! Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından sızan kulis bilgileri, bu kararın hayata geçtiğini işaret ediyor. Peki, bu adımı atanların amacı ne? Tarihimizi yeniden mi yazıyoruz, yoksa bazı kelimeleri "daha kapsayıcı" veya "daha güncel" hale getirme çabası mı bu? "Kurtuluş Savaşı" gibi, bir ulusun varoluş mücadelesinin adı olmuş, hafızalarımıza kazınmış bir dönüm noktasının adının değiştirilmesi, sadece bir kelime oyunu mu, yoksa ulusal kimliğimizin ve geçmişle bağımızın temelden sarsılması mı demek? Sosyal medyada bu konuyla ilgili binlerce yorum dönüyor, kimisi "Asla kabul edilemez!" derken, kimisi "Neden olmasın, belki daha doğru bir ifade bulunur" diyor. Dedikodu kazanları şimdi bu konuyu hararetle kaynatıyor, herkesin dilinde aynı sorular: "Neden şimdi?", "Arka planda ne var?"

Bu değişikliğin, gelecek nesillerin tarih algısını nasıl etkileyeceği en büyük merak konusu. Öğrencilerimiz, Bizans İmparatorluğu'nu veya Kurtuluş Savaşı'nı hangi yeni ifadelerle tanıyacaklar? Veya bu terimler tamamen farklı bir yaklaşımla mı anlatılacak? Bu kararın ardında yatan asıl sebep ne? Kulislere göre, bu kararın arkasında çok daha derin ideolojik ve kültürel tartışmaların olduğu fısıldanıyor. Yani mesele sadece iki kelime değil, çok daha fazlası... Veliler bu duruma nasıl yaklaşacak, tarihçiler ne diyecek, eğitimciler neler düşünüyor? Sanırım önümüzdeki günler, bu tarihi değişikliğin yankılarıyla ve hararetli tartışmalarıyla dolu geçecek!

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım, bu önemli konuyu birlikte tartışalım!