Çocuklar Eğitimi Baştan Yazdı! 100 Çocuğun Hayalindeki Okul, Biz Büyükleri ŞOK EDECEK!
Sevgili Magazin Kulübü üyeleri, merhaba! Editörünüz olarak bugün sizinle öyle bir konuyu paylaşmak istiyorum ki, sanırım hepimizin eğitim algısını yerinden oynatacak. Yıllardır 'çocuklarımızın iyiliği için' diye nitelediğimiz eğitim sistemini, acaba gerçekten çocukların gözünden görebildik mi? İşte bu sorunun cevabını arayan müthiş bir çalışma gündeme bomba gibi düştü: Tam 100 çocuğa 'nasıl bir okul istersin?' diye soruldu ve gelen yanıtlar, inanın bana, biz büyüklerin bildiği her şeyi sorgulatacak cinsten!
Peki, o minik ama bir o kadar da vizyoner zihinlerden ne gibi cevaplar yükseldi dersiniz? Kimi 'her gün oyun saati olsun, ödev olmasın' derken, kimi 'okul bahçemizde hayvanlar olsun, dersleri onlarla yapalım' demiş! Hatta birçoğu dersliklerin dört duvardan ibaret olmamasını, daha çok deneyim alanı, sanat atölyesi ya da doğayla iç içe mekanlar hayal ettiğini dile getirmiş. Geleneksel 'ders-ödev-sınav' üçgenine hapsolmuş biz yetişkinler için bu cevaplar, sadece bir 'çocukça istek' olarak mı kalmalı, yoksa eğitimde 'taşlar yerinden oynuyor mu' sorusunu cesurca sormalı mıyız? Özellikle bazı cevaplar var ki, eminim birçoğumuzun 'ben bunu nasıl düşünemedim!' diye hayıflanmasına neden olacak ve 'acaba çocuklar bize ne anlatmaya çalışıyor?' sorusunu akıllara getirecek.
Bu 100 farklı cevap, aslında geleceğin eğitim modeline dair bir yol haritası sunuyor olabilir mi? Yoksa biz yetişkinler, kendi geçmişimizin gölgesinde kalarak çocuklarımızın potansiyelini mi sınırlıyoruz? Bu kadar açık ve net hayallerin, sistem tarafından ne kadar duyulduğu ise ayrı bir tartışma konusu. Elbette bu cevapların detaylarını sizinle paylaşmaya devam edeceğiz, ancak şimdiden şunu söyleyebilirim ki, eğitimde değişim kapıda! Çocukların bu samimi ve çarpıcı itirafları, hepimizi derin bir düşünceye sevk ediyor.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Çocukların hayallerindeki okulu inşa etmek için neler yapılmalı? Yorumlarda buluşalım!