Magazin Editor
Magazin Habercisi
Beşiktaş gündemini değerlendiren Kaya Çilingiroğlu, siyah-beyazlı takımın oyun sistemi, Vincenzo Italiano’nun etkisi, oyuncu performansları ve sezon hedefleri hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.Çilingiroğlu, Beşiktaş’ın ön alan baskısındaki organizasyonuna dikkat çekerek sistemli bir oyun oynadığını söyledi:“Beşiktaş takımına bak, önde bir kişi baskı yapıyor. Arkasına 3 kişi daha geliyor. Stoperler geliyor. Takımın boyunu 30-40 metreye indiriyorlar. Buna göre bir sistemim var. Hani tek başına Kerem garibim sağa sola koşuyor. Bu baskı değil ki.”Beşiktaş’ın doğru teknik adam ve sistem konusunda önemli bir yol bulduğunu belirten Çilingiroğlu, henüz erken konuşmak istemediğini de vurguladı.“Çünkü senin bir sistemin yok geldiğin zaman. Bir kere bir hocayla anlaşıyorsun. Bak, muhtemelen Beşiktaş öyle bir yol buldu. Bence doğru yolu da buldular ama çok erken konuşmak istemiyorum. Ya Türkiye liginde hangi sistemde, nasıl şampiyon olabilirsin? Rakiplere nasıl oynaman lazım? İçeride, dışarıda bunun anlaşması yapılabilir. Bu sisteme en uygun teknik adam kimdir?”“Seyircine zevk verecek bir adam”Çilingiroğlu, teknik direktör seçiminde oyun sisteminin ve takımın ihtiyaçlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.“Seyircine tabii de zevk verecek bir adam. O teknik adamla anlaşırsın. O Türkiye ligini ve Beşiktaş'ı inceler, eksiklerini görür. Kendi oynatacağı sistemdeki oyuncuları belirler. Onun üstüne gidersin. Böyle önüne bulduğun adamı, ‘Buldum ben’ diye almazsın.”Geçmiş transfer planlamaları üzerinden de örnek veren Çilingiroğlu, oyuncunun sistemle uyumunun önemini vurguladı:“Abi mesela Salah olayı yanlıştı. Eee Salah, hani belki adamın sisteminde Salah yok. ‘Ben Salah'ı buldum, alayım, çok iş yapar, çok forma satar’ diye sen hedefe yürüyemezsin. Ha, böyle bir şey yok. O zaman ne oluyor? Bir sene şampiyon oluyorsun. Ertesinde 3 sene dağılıyorsun.”“Ben şampiyon olayım, şampiyonluk hep yolunda kalsın”Beşiktaş’ta sürdürülebilir bir yapı görmek istediğini belirten Çilingiroğlu, teknik heyet ve yönetimde istikrarın önemine dikkat çekti.“Ama ben ne istiyorum ya? Ben şampiyon olayım ve artık şampiyonluk hep yolunda kalsın. Ben bir daha bu sorunları konuşmayayım. Mesela ben istiyorum ki Italiano başarılı olsun. Önder Özen orada kalsın. Başkan dursun. Onlar işlerini yapsınlar. Bunlar takımı geliştirsinler, genç oyuncular...”Çilingiroğlu, Beşiktaş’ın yeni sezonuna duyduğu heyecanı da anlattı:“Ya ben bugün akşam maçı büyük heyecanla bekliyorum. Bu yaşımda bu kadar sene sonra ben heyecanı en son belki 90'larda duydum. İnan, 2009 Denizli zamanında duymadım. Sergen Yalçın zamanında da.”“Beşiktaş geleceğini inşa ediyor”Beşiktaş’ta özellikle Rıdvan Yılmaz’ın performansına dikkat çeken Çilingiroğlu, oyuncunun sistem içinde farklı bir seviyeye çıktığını savundu.“Çünkü bugün artık ben merak ediyorum: Alanya başında biz o futbolu oynayabilecek miyiz? Bak şimdi iki tane futbolcudan bahsedeyim, bana göre bu senenin en büyük kazancı. Müthiş oynuyor ama nerede oynuyor biliyor musun? Adamın sistemine uydurdu adam onu. Geçen sene bakıyorsun, o Rıdvan bu Rıdvan mı? Yanından herkes tren gibi geçiyordu.”Çilingiroğlu, Rıdvan’ın oyun zekâsını da öne çıkardı:“Bu sene bakıyorsun, Beşiktaş'ın IQ'su en yüksek oyuncusu. Ayrıca sana söyleyeyim, bütün topları Rıdvan kesiyor. Bütün toplarda Rıdvan var. Beşiktaş'ta bir kere teknik adamı kim seçtiyse, kim bulduysa doğru bir iş yapmış. Beşiktaş şu anda tam benim kafamda gidiyor. Geleceğini inşa ediyor.”“Doğru teknik adam, doğru oyuncular, sistem, sevgi”Çilingiroğlu, başarı için doğru teknik direktör ve sistemin yanı sıra kulüp içindeki çalışma ortamının önemine dikkat çekti.“Doğru teknik adam, doğru oyuncular, sistem, sevgi... Zaten sistemi kurduğun zaman teknik adamın ne kadar kulübe aidiyeti olduğu hemen antrenmanda belli olur. Bunu futbolcu da görür. Futbolcu da otomatik olarak der ki, ‘Ya bu adam böyle, bütün diğer oyuncular da uyuyor, ben de uyuyayım.’”Beşiktaş’taki aile ortamının da doğru yönetim anlayışının sonucu olduğunu belirten Çilingiroğlu şöyle konuştu:“Bir anda diyorlar ki Beşiktaş en şakası en fazla olan kulüp, en büyük aile ortamı kuruldu. Halbuki o ortam nasıl kuruluyor biliyor musun? Kimse oraya şaklaban falan getirmiyorsun. Önce doğru adam getiriyorsun. Bakıyorsun adam işlerini doğru yapıyor. Formayı adil dağıtıyor. Doğru çalıştırıyor. Sistemi kuruyor. Sisteme göre adam alıyor. Buna müsaade eden bir şey var. Yönetim var, değil mi?”“Bu sene 3. mü oldu, razıyım ama doğru yolda”Çilingiroğlu, Beşiktaş’ta yönetimsel istikrarın korunması gerektiğini savundu:“Herkesin paraları gününde ödendikten sonra bir kere saadet gelir ama bunu bozmayacak... Bunu bozacak bir tane insan var Sayın Başkan. Ama bunu kuran Sayın Başkan niye bozsun? Ben diyorum ki bu sene ben Beşiktaş 3’üncü mü oldu, ben razıyım ama doğru yolda. Beşiktaş doğru işler yapıyor.”Transferlerin de doğru bir planlama içinde yapılması gerektiğini söyleyen Çilingiroğlu, kaleci ve forvet takviyelerine özel vurgu yaptı.“Bir kere ilk başta yaptığı iş ne biliyor musun? Kaleci. Bitti abi. Yakında Alman milli takımın... Bitti. Kaleci. Vlahovic'i saymıyorum. Bana göre dünyanın en büyük golcülerinden bir tanesini aldılar. Kendileri bile ne aldıklarının farkındalar mı, ondan emin değilim.”“Olaitan’ı sakın eleştirmeyin”Olaitan’ın performansını da değerlendiren Çilingiroğlu, genç oyuncunun fiziksel ve mücadele gücüne dikkat çekti.“Mesela Olaitan anormal bir performansla oynuyor. Sakın, sakın eleştirmeyin. Zaten Olaitan'ın az yetenekli olup çok gol atanı falan... Ya bugün 150 milyon euroyu alamazsınız. İyi seyredin. Real Madrid'de falan bu kadar efor sarf eden bir oyuncu yok.”“Rıdvan’ın zekâsı açıklarını kapatıyor”Çilingiroğlu, geçen sezon Rıdvan’a yönelik düşüncesinin değiştiğini de belirtti:“Mesela Rıdvan'a bakıyorum. Bir dakika abi. Taylan'dan evvel Rıdvan'a bakalım. Ben asla transfer etmem geçen sene. Etmem abi, açık açık söyleyeyim. Menajeri arkadaşım, ona da söyledim. Ben de beğenmiyordum. Belki milli takıma gidecek, biliyor musun?”“IQ'su Beşiktaş takımının en yüksek oyuncusu. Kronometre zamanı dikkat edin. Herkesten evvel oraya o gidiyor. Gidiyor. Niye? Sezgisi yüksek, futbolu... Anormal bir fiziği mi var? Çok büyük bir tekniği mi var? Çok mu hızlı? Değil ama zekâsıyla o açıklarını kapatıyor.”İtalyan teknik adamın Rıdvan’ı doğru rolde kullanmasının performansında belirleyici olduğunu savunan Çilingiroğlu, sözleşme konusunda da mesaj verdi:“Teknik adam ona verdiği görevle bir anda Rıdvan diye bir oyuncuyu transfer ettik biz ya. Bence Rıdvan var, yaşı kaç? 28 falan mı? Rıdvan henüz değildir. 28 yani 27. Rıdvan'la kesinlikle bu antrenör kalıyorsa zaten ona soracaklardır ama sözleşme uzatılması kesin lazım.”Semih ve Murillo değerlendirmesiÇilingiroğlu, Semih Kılıçsoy’un da doğru sistem içerisinde farklı bir seviyeye çıkabileceğini belirtti.“Bak mesela ben şeyden çok ümitliyim. Hâlâ herkes bana hayır da dese Semih'ten. Bak Semih, orada farklı bir oyuncudan bahsediyoruz. Şimdi Semih'teki olan yetenekler müthiş. Kalçaları var. Toplara iyi vuruyor. İki ayaklı, dripling yapıyor. Çabuk, süratli ama futbol oyunu o değil. Bambaşka bir şey.”“Sen topu alacağın yeri, vereceğin yeri, kaçacağın yeri, boş koşacağın yeri bilmiyorsan sırıtırsın, o yeteneklerin de hiç. Yanlış yerlerdeysen işte onu doğru yere koymak Italiano'nun işi. Demin Rıdvan örneğinde verdim.”Murillo’nun performansındaki değişime de dikkat çeken Çilingiroğlu şu ifadeleri kullandı:“Şimdi Murillo'ya da ben sıcak bakmıyordum. Savunmasıyla ilgili sıkıntım vardı. Hücumda yoktu. Ama Murillo'ya bir bakıyorum, kaç tane gol pozisyonuna giriyor. Kaç kale dibinde.”“Asıl test Fenerbahçe maçı”Beşiktaş’ın Avrupa’daki rakibinin lig seviyesinde gerçek bir ölçü olmadığını savunan Çilingiroğlu, sezonun ilerleyen bölümüne dikkat çekti.“Tamam, Beşiktaş'ın oynadığı Avrupa'daki takım bizim ligde belki kümede kalamaz. O ayrı bir şey. Beşiktaş'ın onun karşısında aldığı sonuç... Saygı duyuyorum oynadığı futbola. Ama o takım benim için doğru bir ölçü değil.”“Ben 4. hafta Fenerbahçe karşısında Kadıköy'de o futbolu oynayabiliyor muyum? O zaman şapka çıkarırım. Bir daha konuşmam. Veya 10. hafta, 12. hafta, ben sakatlanmadan doğru transferlerle buralarda gidebiliyor muyum? Aynı futbolla...”Alanyaspor deplasmanının şartlarına da dikkat çeken Çilingiroğlu, karşılaşmanın Beşiktaş için ciddi bir test olduğunu ifade etti:“Bugün Alanya'da berbat bir hava vardır. Sıcaktır. Sıcak dışında nem ya İbrahim, yine anlatamam sana. 30... Milli takımla ben çok aralarda golf oynadığım için 30'u 45 hissedersin böyle bir 20 dakika sonra falan. Çökersin hakikaten. Erzurum kadar olmasa bile Erzurum'a yakın, futbolcuyu etkileyebilecek bir hava şeyidir bu.”Çilingiroğlu, Alanyaspor karşılaşmasıyla ilgili değerlendirmesini şu sözlerle tamamladı:“Bu akşam Alanya'da ne olur, nasıl bir skor? Çok zor ya. Bu akşam Alanya bence Beşiktaş'ın oynayacağı şimdiye kadar oynadığı resmi maçların içinde en ciddi maç gibi. Beşiktaş açısından.”duhuliye.com www.duhuliye.comSosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın!twitter - instagram - youtube - tiktok - facebookDuhuliye | Beşiktaş'ın Kalbi | © 2026