Magazin Editor
Magazin Habercisi
Marsilya karşısında alınan 4-1'lik galibiyeti ve ardından Amedspor deplasmanında yaşanan 3-2'lik mağlubiyeti değerlendiren Demir, Beşiktaş'ın Amedspor karşısında kendi standartlarının altında kaldığını belirtirken hakem kararlarına da sert tepki gösterdi.“Marsilya maçında her şey doğruydu”Marsilya karşılaşmasındaki Beşiktaş'ı değerlendiren Turgay Demir, şu ifadeleri kullandı:“Şimdi Marsilya maçında kenardaki teknik adamdan sahadaki futbolcuya, tribündeki taraftara, yönetime, stadın çimlerine kadar her şey doğruydu. Herkes doğruyu yaptı. 90 dakika boyunca inanılmaz iyi bir takım karşısında, inanılmaz iyi motive olan Orkun, Salih, Olaitan üçgeniyle rakibi boğan ve harika gollerle de maçı kazanan bir Beşiktaş vardı.Orada harcanan enerji, arkasından yaşanan sevinç ve enerji boşalması bir artçı sarsıntı getirebilirdi. Bu belli ölçülerde doğal yollardan geldi. O gün Beşiktaş kötü oynadı. Hoca rotasyona gitti ama Salih Özcan'dan Poku'ya, kime bakarsanız bakın, belki Vlahovic'i biraz ayırabiliriz, herkes kendi çizgisinin altında oynadı.Bu, Beşiktaş'ın kendi çözeceği bir sorun. Bakacaktır hoca, izleyecektir maçı. Tekrar, ‘Şunları yaptık, bunları yapmamalıyız’ diyecektir. Ama bir de hakem tarafı var işin.”“Penaltı ve kırmızı kart verilmeliydi”Amedspor karşılaşmasındaki Vlahovic pozisyonuna değinen Demir, pozisyonun penaltı ve kırmızı kartla cezalandırılması gerektiğini savundu:“Şimdi Vlahovic'in bir pozisyonu var. Adam çok temiz kurtuluyor rakibinden. Tıpkı daha önce iptal edilen golü gibi, Fenerbahçe maçında olduğu gibi kurtuluyor rakibinden. Rakibi tutuyor, çekiyor; olmadı, destek ayağının üzerine düşüyor. Çok net. Penaltı ve kırmızı kart.Şimdi burada mesela penaltı ve kırmızı kart olayını da insanlar bir türlü tam olarak öğrenemediler. Birçok kişide ‘İkisi aynı anda olmaz’ gibi genel bir bakış var. Ekranda konuşanlar da yarım yamalak bildikleri için tam anlatamıyorlar.Bariz gol şansından kırmızı kart olayı kalktı. 10 yıl oldu. Yani bir oyuncuya faul yaptın, onun gol şansını elinden aldığında ceza sahası dışındaysan kırmızı kart görürsün. Ama ceza sahası içindeysen aynı pozisyonda kırmızı kart görmezsin. Sebebi şudur: Adam sana penaltı vererek bariz gol şansını iade ediyor.Peki ne zaman kırmızı kart? Sahanın neresinde yaparsan yap, kırmızı kart olan bir hareketi yapıyorsan, onun sonucunda penaltıya sebebiyet veriyorsan hem penaltı hem kırmızı karttır. Rakibe yapılan, topla hiçbir ilginiz yokken direkt rakibi engellemek adına yaptığınız faullü bir hareket kırmızı kart da gerektirir, penaltıyla beraber. Niyetiniz topla oynamak olsa bile çok sert, kontrolsüz bir hareket yapıyorsanız o da penaltıyla beraber kırmızı kart gerektirir.Burada da Vlahovic pozisyonunda penaltıyı verecek, kırmızı kartı gösterecek. Rakip daha orada 10 kişi kalacak.”“VAR'ın da devreye girmesi gerekiyordu”Karşılaşmanın hakemi Ali Şansalan'ın kararını eleştiren Demir, VAR'ın pozisyona müdahale etmesi gerektiğini belirtti:“Ali Şansalan ne yaptı? Vlahovic'e faul vererek VAR'ın da devreye girmesini önledi. Yine her hafta konuştuğumuz dönülmez yola girdi. Bana göre VAR yine girmeliydi, protokole göre.Niye? Çünkü protokol diyor ki bariz hatalarda, siyahla beyaz gibi büyük hatalarda müdahale edilir. Siyahla beyaz işte. Beşiktaş'ın lehine penaltı vereceğin yerde rakibin lehine faul vermişse bir hakem, bu tam VAR'ın icat edilme sebebidir. Ama bana göre hakem orada art niyetliydi.”“Beşiktaş kötü oynadı ama kendi hatalarını da görecektir”Turgay Demir, hakem kararlarının yanı sıra Beşiktaş'ın özellikle ilk yarıdaki performansını da eleştirdi:“Beşiktaş kötü oynadı ilk yarıda özellikle. Standardımızın altındaydık. Onu söylemek lazım. Ben devre arasında bir tweet attım. ‘İlk önce Poku çıkar, Poku'yla Djalo çıkar’ dedim. Baktım kenarda Emirhan'la Ndidi. İşte bu hoca doğru zamanda doğru müdahale yapıyor. Pragmatik teknik adam bu. Uyumaz kenarda. Bakar, görür, doğruyu yapar.Sen futbolu bildiğini iddia eden bir kişi olarak düşündüğün değişiklik oluyorsa futbolun aklı çalışıyor demektir. O nedenle Beşiktaş bu hesabı kendi içinde yapar. Kendi hatalarını görür ama hakemin de yakasını bırakmaz.”“Beşiktaş adalet ister, kollanmak istemez”Hakem yönetimleri konusunda bunun yeni bir durum olmadığını savunan Demir, Beşiktaş'ın ayrıcalık değil adalet istediğini söyledi:“Bu yeni bir şey değil. Beşiktaş, benim izlediğim son 40 yılda hakemlerin en kolay kart gösterip aleyhine en kolay penaltı verdikleri; lehine en zor penaltı verip rakiplerine en zor kart gösterdikleri takım büyükler arasında.Rahmetli Süleyman Seba ne demiş? ‘Beşiktaş'ı üzmesinler. Yoksa Beşiktaş camiası da herkesle uğraşmayı bilir. Buna gücü de vardır, imkânı da vardır.’Beşiktaş'ın bugüne kadar ne başkanından, ne hocasından, ne futbolcusundan ‘Hakemler biraz bizi kollasın’ diye bir şeyi özel sohbetlerde de duymadım. Açıklamalarda da görmedim, duymadım. İstediği tek şey yarışın hakkaniyetli olması. Hakem adil olsun. Ayrıcalık değil, adalet istiyoruz.Benim oğlan altı yaşında sahaya çıktı. Özgür Yankaya hakemdi. Federasyon Başkanı Mahmut Özgener orta sahadan yürürken çocuk sürekli hakeme bir şeyler söylüyor, hakem de gülüyor. Kenara geldiler. ‘Hocam ne diyor?’ dedim. ‘Abi senin çocuk iki cümle söyledi. Önce, “Hakem amca lütfen adil ol” dedi. Sonra da “Hiçbir takımın canını yakma” dedi’ dedi. Ben bunu Mahmut Özgener'e anlattım. Çocuk senin çocuk belli. Beşiktaş da adalet ister, kollanmak istemez. Bak, bu yaşanmış örnektir.”Ferhat Gündoğdu'ya sert eleştiriMHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'yu da eleştiren Demir, kulüplerin hakem yönetimleri konusunda yaşadığı rahatsızlıklara dikkat çekti:“Şimdi Türk futbolunun başında yayıncı kuruluş ve Merkez Hakem Kurulu sarmalı var. Kuşatmışlar futbolu.Ben Türk futbol tarihinde bu kadar basiretsiz bir MHK Başkanı görmedim. Trabzon Başkanı şikâyetçi. Beşiktaş Başkanı zaten şikâyetçi. Kazansa da kaybetse de hakkı yeniyor. Çünkü kazanırken hakkı yenir mi bir takımın? Yeniyor.Sen kulüplerin maçlarını yönetmekle görevli hakemlerin başındaki adamsın ve hiçbir kulüp seni istemiyor. Bir insan hâlâ nasıl orada durur? İnsan biraz basiretli davranır. Kulüpler seni istemiyorsa orada duramazsın. Bu futbol denen şey kulüpsüz olmaz. Kulüpleri çıkar, futbol diye bir şey yok.Öyle bir şey de yapmıyorsun. İnadına, kör gözün parmağına hakem atamaları; kör gözün parmağına hataları savunmalar... Anthony Taylor sana futbol öğretmeye çalışıyor. ‘Doğrusu budur’ diyor. Buna rağmen öbür hafta yine benzer hatalar, yine benzer açıklamalar.”“Adaletli yarışma ortamı yok”Türk futbolunun temel probleminin adil rekabet ortamı olduğunu savunan Turgay Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:“Takım sporlarını dünyada marka haline getiren şey adaletli yarışma ortamıdır. Bizim ligimizde hakkaniyetli bir mücadele ortamı yok. Adaletli bir yarışma ortamı yok. Böyle olduğu müddetçe de bir arpa boyu yol gidemeyiz.”Yayıncı kuruluşa tepkiDemir, programın devamında yayıncı kuruluşun bazı uygulamalarına da sert tepki gösterdi:“Yayıncı kuruluş Türk futbolu için tehlikeli. Yayıncı kuruluş ve Merkez Hakem Kurulu, Türk futbolunun hakkaniyetli bir yarışma ortamına, kamu vicdanını rahatlatacak şekilde maçların izlenmesine, görüntülerin o şekilde ekrana gelmesine ve şaibe oluşmamasına katkı vermedikleri gibi tam tersine acayip katkı veriyorlar.Verdiğin para 200 milyon dolar. Kulüplerin dişinin kovuğuna değmiyor ama yeri geliyor bütün camiaları isyan ettirecek işler yapıyorsun. Yayıncı kuruluştan artık gına geldi.”“Beşiktaş şerefiyle oynar, kazanır; şerefiyle oynar, kaybeder”Turgay Demir, Beşiktaş'ın hak ederek kaybettiği karşılaşmalarda hakemleri gündeme getirmediklerini ifade etti:“Bu programın adında yazdığı gibi Beşiktaş şerefiyle oynar, kazanır; şerefiyle oynar, kaybeder. Hak ederek kazanır, hak ederek kaybeder. Biz Beşiktaş'ın hak ederek kaybettiği maçlarda hakemi konuşmaktan bile imtina ederiz.Ama siz bize Beşiktaş'ın kazandığı maçlarda oyununu konuşmamıza izin vermiyorsunuz. Kazandığı maçlarda bile hakem konuşmak zorunda bırakıyorsunuz. Erzurum maçı, Fenerbahçe maçı gibi. Kaybettiği maçlarda zaten konuşmak zorunda kalıyoruz.Beşiktaş Marsilya maçı oynadı. Orada sahada kaç futbolcu vardı? 22 değil mi? Hakem uzaydan mı geldi? Yapay zekâ mı yönetti o maçı? Hayır. Bir insan yönetti. Kimse tek kelime hakem konuştu mu? Gerek duydu mu? Hayır.”“VAR varken gidersin, bakarsın ve kararını verirsin”VAR sistemine rağmen yapılan hataların kabul edilemez olduğunu belirten Demir şöyle konuştu:“Ben 40 yıldır hakem konuşuyorum. Bugüne kadar mazeretiniz vardı, son 10 yıla kadar. Nedir o? Anlık karar veriyordum kardeşim. Şimdi orada VAR diye bir şey var. Gidersin, bakarsın, adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde kararını verirsin.”“Adaletin olmadığı yerde kimse kimseyi alkışlamaz”Turgay Demir, değerlendirmesinin sonunda Türk futbolundaki mevcut ortamın tüm kulüplere zarar verdiğini savundu:“Tarihin gördüğü en basiretsiz MHK Başkanı, eli kolu bağlı olan bir futbol federasyonu başkanı, istediği gibi at oynatan bir yayıncı kuruluş varken bu ülke futbolundan hiçbir şey olmaz. Herkes isyan eder.Başkanın dediği gibi bu lig bitmez. Biz bittiğini zannederiz ama herkesin canı yandığı bir lig olarak bitmez. Herkes der ki ‘Lanet olsun.’ Kimse ne düşeni alkışlar, ne çıkanı alkışlar, ne şampiyonu alkışlar.O zaman biz hayal kurarız. Bir takım şampiyon olmuş, iki takım seremonide durmuş, alkışlıyor... Öyle bir şey hayal edemezsin. Adaletin olmadığı yerde kimse kimseyi alkışlamaz.”duhuliye.com www.duhuliye.comSosyal medyada bizi takip etmeyi unutmayın!twitter - instagram - youtube - tiktok - facebookDuhuliye | Beşiktaş'ın Kalbi | © 2026