Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

"Benim Hesabımda Ne Var Ki?" Demeyin! Siber Dolandırıcıların En Çok Sevdiği Hedef Aslında Sizsiniz

Magazin

Administratör
s-9a3b8043a51b7ba1b939cb68bc30a62ee10a2162.jpg

Aman Dikkat Canlarım! 'Bende Ne Var Ki?' Diyenler Yanıldı! Siber Dolandırıcılar Aslında Sizin Peşinde!

Merhaba canlarım, magazin gündemini sallayan bomba bir konuyla karşınızdayım! Biliyorum, çoğumuz "Benim hesabımda ne var ki, beni kim dolandırsın?" diye düşünüyoruz. Sanki siber dolandırıcılar sadece ünlülerin, milyonerlerin peşindeymiş gibi bir algı var, değil mi? Ama yanılıyoruz! Son dönemde yapılan araştırmalar ve ortaya çıkan acı gerçekler gösteriyor ki, bu kötü niyetli klavye kahramanlarının en sevdiği, en kolay hedefi aslında sizsiniz, yani bizleriz! O masum görünen mesajlar, o sahte e-postalar, o "ödül kazandınız" bildirimleri... Hepsi birer tuzak! Ve maalesef, bu tuzaklara düşenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Peki neden biz? Neden o kadar büyük hesap varken, bizim gibi sıradan vatandaşların peşine düşüyorlar? Cevap basit: Çünkü biz daha az dikkatliyiz ve sayımız çok fazla! Belki hesabınızda milyonlar yok ama kredi kartı bilgileriniz, kimlik bilgileriniz, sosyal medya hesaplarınız... Bunlar dolandırıcılar için altın değerinde. Banka hesaplarınızdan küçük meblağlar çekebilirler, kimliğinizi kopyalayıp adınıza işlem yapabilirler ya da sosyal medya hesaplarınızı ele geçirip çevrenizdeki diğer insanları tuzağa düşürebilirler. Unutmayın, siber suç dünyasında en küçük bir bilgi kırıntısı bile büyük işlere yarayabilir. Sırf bir linke tıklamanız, bir maildeki eki açmanız ya da bir mesajı yanıtlamanız bile sizi hedef haline getirmeye yeterli olabiliyor. Sanal dünyada "Ne olacak ki?" dediğimiz her an, aslında büyük bir risk taşıyor.

Bu konuyu özellikle gündeme getirmek istedim ki, hepimiz daha bilinçli olalım. Gelen her maili, her mesajı sorgulamak, tanımadığınız kaynaklardan gelen linklere asla tıklamamak, bankanızdan ya da resmi kurumlardan geldiğini iddia eden her aramayı teyit etmek zorundayız. Şifrelerimizi güçlü tutmak, iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmak da işin olmazsa olmazlarından. Kısacası, dijital dünyanın kapılarını aralarken "Benim Ne Var Ki Hesabımda" demeyi bırakıp, "Benim verilerim çok değerli!" mottosunu benimsemeliyiz. Çünkü siber dolandırıcılığın hedefi sadece paramız değil, aynı zamanda kişisel güvenliğimiz ve huzurumuz. Hadi gelin, bu konuda birbirimizi bilgilendirelim, uyaralım.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Başınıza böyle bir olay geldi mi? Yorumlarda buluşalım!