Günaydın magazin severler! Bugünlerde adından sıkça söz ettiren, hatta sosyal medyayı sallayan öyle bir olay var ki, duyunca "Yok artık!" diyeceksiniz. Bir şehrin belediye başkanı, koltuğundan kalkıp, resmi kıyafetlerini bir kenara bırakıp tam bir gün boyunca evsiz kılığında şehri arşınlamış! Evet, yanlış duymadınız. Kendi şehrinde, kendi çalışanlarını, en doğal ve filtresiz halleriyle gözlemlemek için böylesine radikal bir yola başvurması, kimine göre cesur bir liderlik örneği, kimine göre ise "ne gerek vardı şimdi buna?" dedirten cinsten. Bu sıra dışı operasyonun detayları ise kulaktan kulağa yayılıyor, herkesin dilinde!
Peki, bu "gizli görev" sırasında neler yaşandı dersiniz? Başkanımız, evsiz bir vatandaş gibi parklarda oturdu, kaldırım kenarlarında vakit geçirdi, belediyenin sosyal yardım noktalarını ziyaret etti ve en önemlisi, kendi temizlik görevlilerinden güvenlik personeline kadar birçok çalışanının vatandaşa karşı tutumunu bizzat gözlemledi. Kim bilir, belki de yıllardır masabaşında biriken şikayetlerin veya övgülerin gerçek yüzüyle o gün karşılaştı. Eminiz ki, bazı çalışanlar başkanın kılığına girip denetim yaptığını öğrendiklerinde şoka uğramış, bazıları ise "iyi ki insanlığımı kaybetmemişim" diye derin bir nefes almıştır. Ortalıkta dolanan fısıltılara göre, bazı "örnek" davranışlar ödüllendirilirken, bazı "umursamaz" tavırlar ise ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacakmış.
Bu sıra dışı denetim, sadece ilgili belediyede değil, tüm Türkiye'de "liderlik" ve "hizmet anlayışı" kavramlarını yeniden masaya yatırdı. Bazıları bunun halkla iç içe olmanın en samimi yolu olduğunu söylerken, bazıları ise "gösterişten ibaret" olduğunu, gerçek sorunların böyle yollarla çözülemeyeceğini savunuyor. Ancak kabul etmek gerekir ki, böylesine cesur bir adım, en azından bir günlüğüne de olsa herkesin silkinip kendine gelmesine neden olmuştur. Kendi çalışanlarına karşı bu tavrı, diğer belediyelere de örnek olur mu, yoksa sadece bu başkanın "çılgın" projesi olarak mı kalır, zaman gösterecek. Dedikodulara bakılırsa, kimileri panik içinde "Başkan acaba yine gelir mi?" diye tir tir titrerken, kimileri de "oh be, hak yerini buldu" diye seviniyormuş!
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Başkanın bu denetim şeklini destekliyor musunuz? Yorumlarda buluşalım!