Magazin Editor
Magazin Habercisi
Yazıda sadece Orkun’u yazsam yeridir. O nasıl goldü? Orkun’un, Murillo’nun gönderdiği o pası daha top yere inmeden ayak içiyle gole çevirmesi, sadece özgüveninin değil, yeteneğinin ve futbol zekasının da göstergesiydi. Bu arada Murillo’ya iyi bir ofansif bek deyip geçmek olmaz; gerçekten o pası Orkun’a ulaştırabilmek de yine zeka gerektirir. Orkun’un Beşiktaş’a gelmeden önce Avrupa’daki başarılarını biliyordum elbet, ama milli maçlarda oynasa da izlesem dediğim bir oyuncu değildi; kendisi İrfan Can, Ferdi, İsmail gibi favori oyuncularımdan değildi. Kendi öz eleştirimi de yapayım: Orkun’un ne potansiyele sahip olduğunu anlayamamışım. Artık milli takımın da vazgeçilmez oyuncusu olacağını düşünüyorum. Önümüzde Dünya Kupası eleme maçı var, fazla da Orkun’a nazar değdirmeyelim.Orkun gol atıp kilidi açmadan önce performansını beğenmiyorduk ama aslında o dönem sahada daha çok şey yapıyordu ve her yerdeydi. Şimdi ise daha basit ama daha etkili oynuyor. Bu durumu yalnızca üzerindeki baskıyı atmasına indirgemek doğru olmaz. Bence daha etkili oynama nedeni, yeni transferler ve Sergen hocanın yavaş yavaş kendi oyununu oluşturması ile ilgili. Orkun’un Beşiktaş’ta performansının beğenilmediği dönemde bir bakıyorduk, birkaç gün sonra milli takımda çok iyi oynayıp dönmüş oluyordu. Yani bazen iyi oyuncu, kötü takımda kendini gösteremeyebiliyor. Düşünsenize sezon başı, yani Sergen hoca yokken sadece Rafa Silva üzerine oyun kurulmuş ve ona göre transfer yapılmış. Tüm oyunu üzerine kurduğumuz oyuncunun, yani Rafa’nın bizi ortada bırakmasından sonra Sergen hocanın kısa sürede kendi oyun şablonunu oluşturması ve transferler yapması gerçekten takdire şayan. Hocanın “Orkun’un son bölümde pozisyonunu değiştirdik. Daha 6 gibiydi ilk bölümde, ikinci bölümde daha önde kullanıyoruz.” açıklamasını hem hocanın Orkun’a bir dokunuşu hem de oyun planında yeni ve başarılı bir denemesi olarak görüyorum. Hoca oyuna ne kattı veya kime dokundu diyenlere cevap olsun.Hyeon beslenmese de gol atabiliyor. Ben daha ilk maçında, ilk golünde ondaki bu potansiyeli görmüş, yazmıştım. Bunu şuradan anlamıştım: Bir kere bir oyuncu top ayağına geldi mi bekletmeden hızlıca, sert ve özgüvenli vuruyorsa iyi golcüdür. Bu özellikleri daha ilk maçında onda görmüştüm. Hyeon Gyu, öyle Immobile ve Abraham gibi “ama beslenmiyor ki” bahanelerinin üretilebileceği bir oyuncu değil. Gol atma konusunda yeteneği olduğu belliydi.Rashica geçen sene bir maç iyi, öbür maç kötüydü; bu sene bence istikrarlı ve iyi. Sebebi, geçen yıldan farklı olarak formayı ilk 11’de giyebilmek için verdiği savaş, yani rekabetin olması. Bence Cengiz ve Rashica süper yedekler. Cengiz’in en kötü hali bile “ben gerçek, esaslı bir kanat oyuncusuyum” diye bağırıyor; ortaları, pasları gerçekten iyi. Bazen milli takıma Beşiktaş’tan neden oyuncu seçilmiyor diye serzenişte bulunuyoruz ya, size soruyorum: Kim var da seçmiyorlar? Neyse ki Orkun’u aldık da yerli kalitemiz arttı. Yaz döneminde yerli oyuncu konusunda kadro derinliği yaratılamazsa bari Cengiz’i satın alalım diyorum.Sergen hoca, Göztepe maçı ile üzerindeki baskıyı attı gibi. Hoca kalan maçların hepsini kazanabileceğini söylüyor. Ben güveniyorum çünkü istikrar var. İyi ki Galatasaray derbisini kaybetmişiz; bir tane derbi kazanıp sanki şampiyon olmuşuz gibi sevindiğimiz dönemler geride kaldı. Artık derbi kazanmasak da istikrar var, oyun var, başarı var.Erken havlu atılınca sözde “Beşiktaş artık bu sezonu unutup gelecek sezonun planlarını yapmalı” denir ama sonra taraftarı memnun etmek için acele transferler yapılırdı. Bu sene ise gerçekten hem önümüzdeki sezon düşünüldü hem de bu sezon için de faydalı oyuncular alındı. Bunda Sergen hocanın payı çok büyük. Tabii hocaya istediklerini yapmasını sağlayan yönetimin desteğini de unutmayalım.Gelecek sezonu da geçtim, bayağı uzun dönemli bir projenin yapıldığını duydum. Beşiktaş nihayet altyapıyı geliştirmeye yönelik çalışmalara başlamış, hem de yabancı oyunculara yöneliyormuşuz. Haber kısaca şöyle: “Beşiktaş; Nijerya, Güney Afrika, Gana, Senegal ve Mali başta olmak üzere birçok Afrika ülkesindeki takımlarla görüşmeler yaparak iş birliği anlaşması imzalamak ve oyuncuların transfer edilmesinde öncelik almak istiyor. Gazeteci Reşat Can Özbudak’ın haberine göre; siyah-beyazlılar, Sierra Leone’de faaliyet gösteren Star Sport Academy ile partnerlik anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Proje; Altyapılardan Sorumlu Yönetici Toygun Batallı ve Akademi Direktörü Serdar Topraktepe tarafından yürütülüyor. Amaç, Afrika’daki genç oyuncular için geniş bir keşif ağı oluşturmak.” İşte ben böyle uzun vadeli düşünen, girişimci bir Beşiktaş görmek istiyorum.Berna Özsoy Duhuliye.com HABER1903 farkını yaşamak için İNDİR..