Menu

Threaded View

  1. #1
    Avatar Resmi
    Magazin Editor
    Magazin Habercisi
    Mesaj
    7.951
    Konu
    7971
    Üye Avatarı

    Mesaj:7.951

    Konu:7971

    Aldığı Beğeni:0



    Kuymak, Gaziantep'de yeni doğum yapmış lohusa kadınlar icin yapılır. Sutu artırdığı soyleniyor. Yeni anne ve bebeği ziyarete gelenlere de ikram edilir. İkram edilen bir diğer şey de her yorede farklı şekilde yapılan lohusa cayı yani bizdeki adıyla Tarcın.

    Kuymak bir tur muhallebi. Ama bildiğimiz muhallebiden bir kac farkı var. Kuymak aslında su ile yapılıyor ama bazı kişiler (ben de dahil) sutu tercih edebiliyor, daha lezzetli olması icin. Diğer bir ozelliği ununun once kavrulması ve pişip kaplara paylaştırıldıktan sonra uzerine eritilmiş tereyağ veya sadeyağ* dokulmesi (şimdilerde sadeyağ dokeni gormedim ama eskiden sadeyağ tercih edilirmiş). Ve tabi uzerine Antep Fıstığı dokulmesi.

    Genelde yeni annenin annesi veya kayınvalidesi onceden fazla miktarda unu kavurup hazır bekletir, gelen misafire hemen suyu veya sutu eklenip pişirilir.

    Kuymak
    Malzemeler: (1 kase)

    • 1 yemek kaşığı un
    • 1 yemek kaşığı toz şeker
    • 1 su bardağı su veya sut
    • 1 silme tatlı kaşığı tereyağ

    Hazırlanması:

    • Unu yağsız tavada hafif pembeleşene kadar kavurun. Altını kapatıp soğumasını bekleyin (soğumazsa ya da en azından ılımazsa topaklanır)
    • Soğuyan unun uzerine şekeri, suyu veya sutu dokup karıştırın.
    • Ocağın altını acıp karıştırarak pişirmeye başlayın.(Pişirme boyunca karıştırmayı bırakmayın)
    • Kaynadıktan sonra koyulaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin
    • Kaseye alıp uzerine eritilmiş tereyağını ve fıstığı dokup sıcak servis edin.

    *: Sadeyağ, su ve diğer elemanlarından hemen hemen ayrılarak, yağ nisbeti % 99'a cıkarılmış bir tereyağ ceşididir.Kaynak
    Gaziantep'de baklava ve kadayıflar bu yağ ile yapılır.


    Gecen yazımda bahsettiğim menekşemi daha buyuk bir saksıya diktim, yanına bir arkadaş daha geldi. İşyerindeki cekmecemin uzerine koydum. Sabah fotoğrafını cekecekken aktar olmaya aday cekmecemi de birlikte cektim. Cekmecemin icindekiler: (Sol ust sıradan başlayarak) kuşburnu, yeşilcay,granul kahve, suttozu, papatya+adacayı,ıhlamur, toz şeker ve arada kalmış meyve cayları. Siyah cayı pek tuketmiyorum da.. Bitki caylarını bitkilerin kendisinden yapıyorum, ama kuşburnunda henuz başarılı olamadım, guzel olmuyor tadı.
Etiketler
Konuyu Görüntüleyenler
    There are no members to list at the moment.
Bu web sitesi çerez kullanıyor
Oturum açma bilgilerinizi saklamak, web sitesi tercihlerini kaydetmenize, içerik ve reklamları kişiselleştirmenize, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafiğimizi analiz etmek için oturum bilgilerini saklamak için çerezleri kullanıyoruz.
     
Sohbet Kolay Sohbet Sohbet Kolay Sohbet Chat ekolay Kolay Chat Tarz Sohbet Sohbet Kolay Sohbet kolay chat