Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Şeker hastalığı ve goz nedir? Hakkında bilgi

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Ceker hastalığı, yaşayanlar bilir, hic de adı gibi bir hastalık değildir; v/yaşamı tatsız tuzsuz yapar. Yine de yan etkilerinden korunmak ve sağ­lıkla, sevenlerinizle birlikte ama muhtac kalmadan yaşamak mumkundur. Şeker hastalığını dipsiz bir kuyuya benzetebiliriz; şekerin yuksek olduğu her gun icine bir taş atılan ve atılan taşın geri cıkarılamadığı bir kuyuya. Yıllar sonra bu taşlar kuyuyu doldurmaya başlayınca yan etkiler ortaya cıkar, ama taşları cıkarmak mumkun olmadığı icin vucuttaki biriken etki­ler şeker duzene girse bile yıllar oncesindeki haline dondurulemez. Eğer taşlar biriktirilmezse, şeker hastalığı mutlaka gecinilmesi gereken biri gibi ele alınırsa onunla dost bile olunabilir.
Şeker hastalığı gozde ne gibi sorunlara yol acar?
Damarlar bir tarlayı sulayan su hortumlarına benzer. Sadece belli bir tarla sulan-malı, su yolda başka tarlayı ıslatmamalıdır, goz icindeki yapı normalde bu şekil­dedir.
Şeker hastalığında damar ceperleri bozulduğu icin yer yer hortumdan su ka­cağı olur, ıslanmaması gereken tarla ıslanır yani goz icinde kanamalar olur. Hortumdan kacan su, asıl sulanması gereken tarlaya ulaşıp orayı yeterince sula-yamadığı icin de goz icinde bazı bolgelerde beslenme bozulur, yeterince kan ge­lemediği icin. Kanama olan bolgelerde gorme bozulur, kanamanın emilmesi de ıslak bir parkenin kabarması gibi goz icinde o bolgelerde kabarma ve buzuşmelere neden olur. Kansız kalan bolgelerde ise aclık nedeniyle hucreler yasamlarını yitirmeye başlar. Doğal felaket gibi olan bu bozukluklar burada durmaz. Denge bir defa bozulunca vucudun dengeyi duzeltmek icin yaptığı mudahaleler işi daha da karıştırır. Kansız bolgelerden gelen “imdat, acız!” yakarışına karşılık vucut o bolgelerde yeni damarlar uretip aclığı onlemeye calışır. Ama bu mudaha­le sadece işleri daha da karıştırır cunku ye­ni damarlar hem kanamaya daha eğilimlidir hem de olmamaları gereken yerlerde mey­dana geldikleri icin goz tansiyonunu yuk­seltebilirler. Sorun sorun ustune yani. Bir de ustune, şekerin fazla su tutabilme ozelliği nedeniyle şişip bulanıklaşan goz merceği ka­tarakt olabilir.
Şeker hastalığının goze etkisi nedir?
Tum vucutta olduğu gibi gozde de şeker hastalığı ince damarların duvarını bozar. Esas yaptığı budur. Bunun dışında katarakt yapabilir.
Şeker hastalığının gozdeki etkileri nasıl tedavi edilir?
Henuz damar ceperlerinin yeni bozulduğu donemde eğer kan şekeri kontrol altı­na alınabilirse her şey eskisi gibi normale donebilir.
Eğer kanamalar ve aclık başlamışsa o zaman aclık olan bolgenin vucudun ilgi ala­nının dışına cıkarılması gerekmektedir. Yoksa yeni damarlar işi daha da karıştı­rabilir. Bunun icin lazer silahı (!) kullanılır; ac bolgeler bu silahla tahrip edilerek “acız” mesajını vermeleri engellenir. İyi sulanmamış tarladaki ayrık otlarından kurtulmak icin lazer yapılır da denilebilir. Lazer tedavisinin yapılması gereken ala­nın genişliği ac bolgelere gore ayarlanır. Bazen bu işlemin yerine veya yanında goz icine ozel bir ilac yapılması da işe yarar.
Şeker hastası olan herkeste eninde sonunda goz sorunları ortaya cıkar mı?
Eğer kan şekeri duzeyi duzenli ise ve HemoglobinAlC duzeyi normal seyrediyorsa hayır, gozler hicbir zaman etkilenmeyebilir.
Şeker hastalığının goze etkileri nasıl teşhis edilir?
Goz icindeki değişiklikleri saptamak icin gozbebeğinin damlalarla buyutulme-sinin ardından, goz icine teleskop gibi ozel ışıklı buyuteclerle bakılması gerekir. Şeker hastası olanlarda gozbebeğini buyuten damlaların etkisi biraz gec gorulur (hastanede en az 2 saat kalmanız gerekebilir ve sonra -ozellikle de guneşli gun­lerde- araba kullanmanız zor olabilir). İnsan gozunun ayırt edemeyeceği dolaşım bozukluklarını saptamak icin kol damarından boyalı bir ilac verilerek goz filminin (goz anjiyosu) cekilmesi de gerekir.
Şeker Hastalarının Goz Acısından Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
* İlacınızı hekim soylemedikce bırakmayın. İlacı bırakınca şeker yine yukselir.
* Giderek bulanık gorme veya miyopta artış olursa şekerinizi olcun. Bun­lar yukselme işaretidir.
* Şekerinizi kendiniz olcmeyi oğrenin.
* Şekerinizin ne yuksek ne de cok duşuk olmamasında kararlı olun.
* Tip I (insulin kullanan) şeker hastaları 5 yıla kadar yılda bir kez, 5 yıldan sonra her 6 ayda bir goz muayenesi olmalıdır.
* Tip II (insulin kullanmayan) şeker hastaları 10 yıla kadar yılda bir kez, 10 yıldan sonra her 6 ayda bir goz muayenesi olmalıdır.
Şeker hastalığının gozde oncu belirtileri var mıdır?
Sık cıkan arpacıklar ve kirpik dibi iltihapları henuz fark edilmemiş bir şeker hasta­lığının ilk belirtileri olabilir.
Şeker hastalığı gozle ilgili daha başka sorunlara da yol acabilir mi?
Maalesef evet. Yuksek şeker gozde olduğu gibi beyinde de ince damarlarda beslenme bozukluğu yapabilir. Hangi damarda sorun yaparsa o damarın beslediği sinir ac kalır. O zaman da goz kapağı duşukluğu, gozu ice, dışa veya yukarı, aşağı hareket ettire­meme (gozu hareket ettiren sinirlerin felci), buna bağlı cift gorme veya goz kapağını kapatamama ile guiumseyememe (yuz felci) olabilir. Şeker duzene girince bunlar da ya­vaş yavaş duzelir.
Şeker hastalığına bağlı goz sorunları tedavi edil­mezse ne olur?
Genel kural olarak vucutta hicbir şekilde olen hucreler diriltilemez ve bu şekilde kayıp geri getirilemez. Goz bu kurala harfiyen uyar; kansızlığa hic tahammul edemez. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen kayıp geri don­mez. Sonucta iş hic gorme­meye kadar dayanabilir.