Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ramazan'da ağız kokusunu onlemek icin 10 oneri

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Ramazan ayında yetersiz su tuketimi ve uzun sureli aclık gibi sebepler ağız kokusu problemi gorulmesine yol acabiliyor. Diş ve diş eti problemleri gibi unsurlar da ağız kokusu sebepleri arasında sayılabiliyor. Diş Hekimi Aylin Hoşzeban Erdur, Ramazan'da ağız kokusunu onlemek icin 10 oneride bulundu.
ramazan-da-agiz-kokusunu-onlemek-icin-10-oneri-5ead998c30b7c.jpg

[h=4]Daha fazla ozen gosterin[/h] Ramazan'da değişen beslenme duzeni nedeniyle, diş ve diş eti hastalıklarını onlemek icin diş bakımına daha fazla ozen gosterilmesi gerekiyor. Ağızda curumuş dişlerin varlığı, ayrıca diş eti problemleri, genellikle ağız kokusunun ilk sebepleri arasında belirtiliyor. Ağız kokusuna aynı zamanda sindirim sistemi problemleri, bademcik ya da sinuzit gibi rahatsızlıklar da yol acabiliyor. Toplumda en cok karşılaşılan problemler arasında yer alan ağız kokusu, sosyal hayatı da buyuk olcude etkiliyor.
Ramazan boyunca yemek yeme sayısı azaldığı icin ağızda bulunan asit oranı da bu durumdan etkileniyor. Azalan asit oranı sebebiyle ağızdaki bakteri uretiminde artış goruluyor. Bu durumu onlemek icin her zaman yapılan ağız bakımını daha fazla onemsemek gerekiyor. İftar ve sahurdan sonra dişlerin fırcalanması, dil uzerinin ve diş etlerinin temizlenmesi buyuk onem taşıyor. Diş ipi ve gargara kullanımı da ağız ici bakımının desteklenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca kalsiyum ve florur acısından zengin diş macunlarının kullanılması da ağız kokusunun onune gecilmesini sağlıyor.
ramazan-da-agiz-kokusunu-onlemek-icin-10-oneri-5ead998dc4447.jpg

[h=4]10 altın oneri[/h] Ramazan boyunca iftar ve sahur arasında art arda yenilen yemekler bakterilerin artmasına ve diş curuklerinin oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Ozellikle cay ve kahve gibi iceceklerin tuketilmesi ve tatlı yenmesi sonrasında dişlerin fırcalanmadan uyunması curuk oluşumunu hızlandırıyor. Ağız kokusunun onune gecmek icinse diş hekimlerinin onerilerine uymak onem taşıyor.
- Sahurla iftar arasındaki geniş zaman nedeniyle bakteri uretiminde artış yaşanıyor. Bu durumu onlemek icin, yenilen yemekler sonrasında dişler, florurlu ve kalsiyum acısından zengin olan diş macunlarıyla fırcalanmalıdır.
- Yumuşak ya da cok sert diş fırcaları kullanmak yerine orta sertliğe sahip diş fırcaları tercih edilmelidir. Bu fırcalar, dişlerin ve diş etlerinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
- Diş ipi ve ağız gargarası kullanarak fırcalanmış dişlerin hijyeni desteklemelidir.
- Baharatlı yemekler bakteri oluşumunu hızlandırarak ağız kokusunu artırabiliyor. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca yenilen tum yemeklerin baharat oranı ayarlanmalı, hatta mumkunse azaltılmalıdır.
- Lifli yiyecekler midedeki asit seviyesini azaltarak ağız kokusunun onune gecer. Bu ayda ağız kokusunu onlemek icin lifli yiyecekler daha fazla tuketilmelidir.
- Vucuttan su atılımını hızlandıran cay, kahve, kola gibi icecekler, ağız kuruluğunun artmasına yol actığı gibi, ağız kokusunun oluşmasına da zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle bu gibi iceceklerin sahurda tuketilmemesine ozen gosterilmelidir.
- Yemekleri yavaş yavaş ciğnemek ve yutmak, tukuruk salgısını artırarak besinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Bu durum da ağızdaki bakterilerin gelişmesini azaltır. Bu nedenle iftar yemeklerinin ağır ağır, acele etmeden yenmesine dikkat edilmelidir.
- Enerji icecekleri ramazan boyunca tuketilmemelidir.
- Diş curukleri ve diş taşları ağız kokusunu artırır. Bu nedenle dişlerin belli aralıklarla temizletilmesine ozen gosterilmelidir.
- Ağız icine uygun şekilde tasarlanmamış protezler de diş eti enfeksiyonlarının ortaya cıkmasına sebep olabiliyor. Bu enfeksiyonlar nedeniyle yaşanan ağız kokularının onune gecebilmek icin bir diş hekimiyle goruşulmelidir.