Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Psikologlara Göre Birinin Sizi Manipüle Ettiğini Gösteren 4 Gizli İşaret

Magazin

Administratör
s-82e37fb7dc78f0e3b7a87722d0c5a93bb2a9bbfe.jpg

Konu Başlığı: ŞOK! Meğer Bizi Sinsi Sinsi Manipüle Edenler Kimlermiş! Psikologlar O 4 Gizli İşareti Açıkladı!

Hepimizin hayatında, bazen en yakınımızdan bile gelse, içten içe "Acaba burada bir tuhaflık mı var?" diye düşündüğümüz anlar olmuştur, değil mi? O masum görünen rica, o alttan alta yapılan yorum, o kendini sürekli haklı çıkarma çabası... Belki de bu hisleriniz boşuna değildi! Psikologlar, manipülasyonun o sinsi yüzünü ortaya çıkaran 4 gizli işareti belirledi. Ve inanın, bu işaretler sandığımızdan çok daha sık karşımıza çıkıyor, üstelik bazen en beklemediğimiz kişilerde! İlişkilerimizde, iş hayatımızda, hatta sosyal çevremizde… Kim bilir, belki de şu an bile birileri bizi farkında olmadan ustaca yönlendiriyor olabilir.

Peki, nedir bu tehlikeli sinyaller? Birincisi, tam anlamıyla "gaslighting" denilen o ince oyun: karşınızdaki kişinin sizin gerçekliğinizi çarpıtması ve sizi kendi akıl sağlığınızdan şüphe ettirmesi. "Ben öyle bir şey demedim, sen yanlış anladın", "Olay hiç de öyle olmadı, sen abartıyorsun" gibi cümlelerle sizi kendi algılarınızdan, anılarınızdan şüpheye düşürerek, olaylara onların gözünden bakmaya zorlarlar. İkincisi, sürekli mağdur rolü oynamak ve duygusal şantaj yapmak. Herhangi bir konuda itiraz ettiğinizde ya da kendi istediğiniz gibi davrandığınızda hemen "Ama ben senin için neler yaptım", "Beni hiç mi düşünmüyorsun?" gibi cümlelerle sizi suçlu hissettirip, kendi isteklerine boyun eğdirmeye çalışırlar. Sizin iyiliğinizi düşündüğünü iddia ederken aslında kendi çıkarlarını gözeten bu davranışlar, ipuçlarını çoğu zaman gözümüzden kaçırır.

Üçüncü işaret, sorumluluktan kaçma ve suçu sürekli size veya başka bir dış faktöre atma eğilimi. En basit hatadan, en büyük yanlışlığa kadar, asla kendi paylarına düşeni kabul etmezler. Her zaman bir başkasının, bir durumun ya da sizin bu sonucun sorumlusu olduğunu iddia ederler. Dördüncüsü ise duygularınızı geçersiz kılma veya küçümseme. Bir şeye üzüldüğünüzde, sinirlendiğinizde veya mutlu olduğunuzda bile "Ne var bunda bu kadar abartacak?", "Bu kadar duygusal olma", "Saçmalama" gibi ifadelerle hislerinizi önemsizleştirirler. Böylece kendinizi ifade etmekten çekinmenize, hatta duygularınızın yanlış olduğuna inanmanıza neden olurlar. Unutmayın, bu taktikler ince ipuçları halinde karşımıza çıkar ve çoğu zaman fark etmek gerçekten zordur. Önemli olan, iç sesimize kulak vermek ve ilişkilerimizde dengeyi aramaktır.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Çevrenizde böyle durumlar yaşadınız mı, bu işaretlerden hangileri size tanıdık geldi? Yorumlarda buluşalım!