Magazin Editor
Magazin Habercisi
Kaya Çilingiroğlu, Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan derbinin ardından siyah-beyazlıların geleceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Beşiktaş'ın uzun süredir devam eden yapılanma sorunlarına dikkat çeken Çilingiroğlu, kulübün yeniden ayağa kalkabilmesi için kısa vadeli çözümler yerine geleceğe yönelik bir planlama yapılması gerektiğini söyledi.Siyah-beyazlıların yeniden yapılanma sürecinin daha önce de gündeme geldiğini hatırlatan Çilingiroğlu, Sergen Yalçın'ın bu konuda yaptığı değerlendirmelere dikkat çekti."Mesela Beşiktaş'ta bunu senelerdir anlatıyorum. Geçen sene daha fazla konuştuk ki Sergen Yalçın'ın hedeflerinden bir tanesiydi. Yani bu takımı yeniden kurmak, geleceği inşa etmek, ona göre oyuncular bulmak. Onun için de 3-4 transfer dönemine ihtiyaç var demişti.Hakikaten iki transfer dönemi yetmedi Beşiktaş'a. Hem de o kadar doğru ve iyi oyuncu almalarına rağmen. Çünkü gönderdiklerin de var.""Önder Özen de 'Bu işler olmuyor' dedi"Çilingiroğlu, Beşiktaş yönetiminin de yaşanan sorunların ardından futbol aklı yapılanmasına yöneldiğini ifade etti. Önder Özen'in göreve getirilmesini de bu değişimin önemli parçalarından biri olarak değerlendirdi."Tabii herhalde başkan da dedi ki, 'Ya, doğrusu bu. Bu adamlar boşuna konuşmuyor.'Kendisi de bana, 'Seni yakından takip ediyorum' demişti.İşte Önder Özen de benzeri futbol aklı içinde gelecekle ilgili yorumlar yapan bir arkadaş. Baktı, dedi ki, 'Bu işler olmuyor.' Sergen'in dediği de doğru ama Sergen beni yoruyor. Çünkü Sergen'le kamuoyu, Beşiktaş camiası bir de konuşmaları çok sert, dik dik konuşuyor.""Beşiktaş 25 senedir kötü yönetiliyor"Beşiktaş'ın yaşadığı sorunların son birkaç sezonla sınırlı olmadığını savunan Çilingiroğlu, kulübün uzun süredir devam eden bir planlama problemi yaşadığını söyledi."Beşiktaş aslında diyorlar ya, 5 senedir falan kötü yönetiliyor. 5 sene? 25 senedir Beşiktaş kötü yönetiliyor."Çilingiroğlu, yüksek maliyetli transferler ve sık teknik direktör değişikliklerinin kulübü kalıcı bir yapıya taşımadığını dile getirdi."Ta işte bunu 2004'te Yıldırım Demirören aldı. O günden beri Beşiktaş'ın 2 şampiyonluğu var. Ondan sonra yani Beşiktaş hep böyle pahalı transferler, yıldızlar aldım, gittim; hocalar gitsin, hocalar gelsin falan.""Bunlar günü kurtarmıyor"Geçmişte yapılan bazı doğru hamlelerin de kalıcı bir sisteme dönüştürülemediğini belirten Çilingiroğlu, kısa vadeli transfer politikalarının uzun vadede yeterli olmadığını ifade etti."Bir tek orada. O da biliyorsun Samet Aybaba'nın 'Feda' sezonuyla beraber. Yine Önder Özen galiba, birkaç tane doğru yerli oyuncu alındı o zamanlar, parasızlıktan. Sonra yapılan pahalı transferler falan ama bunlar günü kurtarmıyor."Çilingiroğlu, geleceğe yatırım yapılmadığı takdirde benzer sorunların yeniden yaşanacağını belirtti."Dolayısıyla bunlar palyatif işler. Sen geleceğini doğru planlamazsan, geleceğe doğru yatırımlar yapmazsan, böyle pahalı transferler, antrenör yolla, gitsin, gelsin, istikrarsız davranışlarla..."Vlahovic için dikkat çeken yorumBeşiktaş'ın Fenerbahçe karşısındaki galibiyetinde gol atan Dusan Vlahovic'e de değinen Çilingiroğlu, Sırp oyuncunun henüz gerçek seviyesine ulaşmadığını savundu."Bak, adam diyor ki sana, maçtan sonra İtalyan. 'Daha bir şey değil, çalışacağız. İstediğimiz yerde değiliz. Zamana ihtiyacımız var. Çok eksiklerimiz var.'Vlahovic diyor ki, 'Ben yüzde 60 ile oynuyorum' diyor."Çilingiroğlu, Vlahovic'in kısa sürede yakaladığı skor performansının daha da geliştirilebileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:"Adam, bakıyorsun sen şimdi Vlahovic'e, 'Harika oynadı, gol attı, iki maçta 4 gol... Uzaya çıkaralım' falan. O kadar çok eksiği var ki teknik olarak sen onları göremiyorsun. Ben göremiyorum. Yorumcular göremiyor ama işini bilen adam görüyor.""Serdal Adalı birikmiş konuları gördü"Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı'nın kulübün geçmişten gelen sorunlarını fark ettiğini belirten Çilingiroğlu, Önder Özen ve Vincenzo Italiano tercihlerinin bu açıdan önemli olduğunu söyledi."İşte Beşiktaş Başkanı bence Sayın Serdal Adalı bütün bunları gördü. Bir senede harika hatalar yaptı. Harika hatalar yaptı. Yani yapılmayacak hatalar... Birikmiş konuları en azından gördü."Çilingiroğlu, Önder Özen'in Italiano konusunda yaptığı değerlendirmenin ardından İtalyan teknik adamın takımın başına getirildiğini ifade etti."Dedi ki, 'Önder Özen'i alayım.'Önder Özen dedi ki ona, 'Bak, Italiano diye bir adam var. Şöyle adam, böyle adam...' falan filan. İtalyan'ı aldılar."Duhuliye.com