Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gozlerinizi ovmayın

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Goz Hastalığı ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Ceyhun Ozkok, gozlerde batma, yanma, kaşıntı gibi belirtiler veren goz kuruluğunun tedavisi nedir ve nelere dikkat edilmelidir sorularına cevap verdi.
Ciddi bir sağlık sorunu olan "goz kuruluğu" hakkında onemli bilgiler veren Goz Hastalığı ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Ceyhun Ozkok, "Gozlerde batma, yanma, kaşıntı ve yabancı bir madde bulunması hissi, ruzgar ve dumana karşı aşırı hassasiyet, okuma sonucu, goz yorgunluğu, kontakt lens kullanmada gucluk, goz ici ve cevresinde 'sekresyon' adı verilen ip benzeri oluşumlar ortaya cıkmaktadır" dedi.


Menopoz sonrasında kuru goz şikayetleri artar

Gozyaşının, goz sağlığında cok onemli olduğunu dile getiren Op. Dr. Ceyhun Ozkok, "Kuru goz, gozyaşının yetersizliği durumudur. Kişide, gozun rahat etmesini sağlayacak olcude gozyaşı salgısı olmamaktadır veya gozyaşının yeterli salgısı olmasına rağmen gozyaşında kalite bozukluğu vardır. Gozyaşı tabakasında bulunan; mukus tabaka, ortada sulu (akoz) tabaka ve en dışta yağlı (lipid) tabakanın herhangi birinin eksikliği ya da bozukluğu, kuru goz şikayetlerine neden olur.

Şikayetler ortaya cıktığında mutlaka bir goz doktoruna başvurulması gereklidir. Gozyaşı salgısı, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Goz kuruluğu hem erkekleri hem de kadınları her yaşta etkileyebilir. Menopoz sonrası kadınlarda, hormonal dengelerin bozulmasına bağlı olarak vucutta sıvı salgılayan bezlerin de azalması ile birlikte, kuru goz şikayetlerinde artış gorulur" şeklinde konuştu.

Belirtileri ve tedavisi

Dr. Ceyhun Ozkok şu ifadeleri kullandı: "Goz kırpma refleksinde bozulma, duman, guneş, ruzgar, nem duşukluğu, kapalı mekanlarda ısıtma yontemleri gibi cevresel faktorler, goz damlalarına ve merhemlerine karşı alerji, bilgisayar kullanırken, okurken ya da dikkatli bir şekilde bir yere bakarken, iki goz kırpma arasında gecen surenin az olması, blefarit (goz kapağında gorulen iltihabi bir hastalık) entropion (goz kapağının ice donduğu bir rahatsızlık) ektropion (goz kapağının goz yuvarlağından sarktığı bir rahatsızlık) olarak sıralanabilir.

Gozlerinizi ovuşturmayın

Gozu nemli tutabilmek icin, suni gozyaşı damlası ve jeli kullanılır. Gunde 4-5 kereden daha sık kullanımlık ya da tek kullanıma uygun preparatlar da onerilir. Fakat bu onlemler, ileri derecedeki kuruluklarda yeterli olmayabilir. Gozyaşı kaybını azaltmak icin; gozyaşı boşalma kanallarına gecici tıkac uygulaması ya da aynı bolgenin kalıcı olarak lazer ile kapatılması uygun olabilir. Belirli aralıklarla bilincli olarak goz kırpın. Gozyaşlarının havaya maruz kalarak buharlaşmasını yavaşlatmak icin klima, pervane ve sac kurutma makinesi gibi aletlerden gozlerinize direkt hava uflemesinden kacının. Ruzgarlı havalarda dışarı cıkacaksanız, gozlerin etrafını saran gozlukler takın. Gozlerinizi ovuşturmayın."