Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gorme Kaybını Onlemek İcin Erken Teşhis Onemli

Magazin Editor

Magazin Habercisi
Katılım
28 Mar 2019
Mesajlar
7,951
Web sitesi
www.magazin.biz.tr
Goz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Candan Karaca, şaşılığın oluşmasında tekbir neden olmadığını, ailede gozunde kayma olan varsa cocuklarda şaşılığın gorulme ihtimalinin artığını ifade ederek, şaşılık tedavisinde erken teşhisin onemli olduğunu soyledi.

Goz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Candan Karaca, şaşılığın oluşmasında tek bir neden olmadığını, ailede gozunde kayma olan varsa cocuklarda şaşılığın gorulme ihtimalinin artığını ifade ederek, şaşılık tedavisinde erken teşhisin onemli olduğunu soyledi. Şaşılığın sebepleri, belirtileri ve tedavi şekilleri hakkında bilgi veren Goz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Candan Karaca, şaşılık tedavisinde erken teşhisin onemine dikkat cekti.

Şaşılığın veya goz kaymasının gozlerde duz bakış pozisyonunu kaybederek farklı yonlere doğru bakmak olduğunu belirten Op. Dr. Candan Karaca, "Gozlerden bir tanesi tam karşıya bakarken diğeri ice, dışa, yukarı veya aşağıya bakma durumunda olabilir. Kayma durumu surekli olabileceği gibi zaman zaman da ortaya cıkabilir. Gorulme sıklığı, yaklaşık olarak yuzde 4'tur. Kız ve erkek cocuklarda aynı sıklıkta gorulmektedir.
Şaşılık tedavisinde erken teşhis cok onemlidir. İlk goz muayenesi icin gec kalındığında cocukların gozlerinde estetik problemlerin yanı sıra omur boyu surecek gorme azlığı sorunları da oluşabilmektedir. Doğumdan hemen sonra ve cocukluk doneminde cocukların goz şikÂyeti olmasa bile duzenli olarak mutlaka uzman bir goz hekimine muayene olması gereklidir" dedi. Şaşılığın oluşmasında tek bir neden olmadığını ifade eden Karaca, "Sorunlu hamilelik donemi, doğumun problemli olması, cocuğun gelişiminde gecirdiği hastalıklar şaşılığa yol acabilir. Şaşılık icin genetik yatkınlık da soz konusudur. Ailede gozunde kayma olan varsa cocuklarda şaşılığın gorulme ihtimali artmaktadır. Cocukluk doneminde yani 2 yaşından sonra gorulen şaşılıklarda genellikle neden goz bozukluklarıdır. Şaşılığa yatkınlığı olan bir cocukta gozdeki kayma ateşli bir hastalık veya bir travma yani duşme, ameliyatlar, kazalar sonrası başlayabilir.
Goz kaslarımızın hareketini yoneten merkez beyindedir. Bu nedenle sinirlerde oluşan felclerde gozde kaymalara neden olur. Gecirilen kazalar, kafa travması, ateşli hastalıklar ve ileri yaşta hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi bazı durumlarda goze gelen sinirlerde felcler oluşabilir. Bu şekilde oluşan şaşılıklarda tedavi felcin kalıcı olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Kas felcine bağlı gelişen kaymalar cocuklarda goz tembelliği buyuk yaş grubunda cift gormeye neden olabileceği icin mutlak tedavisi gereklidir" diye konuştu. Şaşılığın belirtileri ve tedavi şekilleri hakkında da bilgiler veren Karaca, "Gozde paralelliğin kaybolması, goz sulanması, ağrı, baş ağrısı, cift gorme, uc boyutlu goruntunun kaybolması, bulanık gorme, baş ve yuzun bir yana donuk olması gibi sebepler şaşılığa neden olmaktadır. Şaşılığın tedavi şekli ise tipine bağlı olarak değişir.
Genellikle gozluk, prizma veya cerrahi tedavi uygulanır. Şaşılık tedavisinde uc basamak uygulanır. Mumkunse altta yatan neden tedavi edilir. Goz tembelliği tedavi edilir. Ameliyatları gozlerin aynı noktaya bakması temin edilmeye calışır. Tedavi ne kadar erken olursa, goz tembelliği ihtimali azalır. Bazı şaşılıklar ameliyatsız tedavi ile duzelirken, bazıları yalnızca ameliyatla duzeltilebilir. Ender bazı şaşılıklarda başarılı tedavi imkÂnları yoktur. Ancak gunumuzde eskiden tedavisi mumkun olmayan bircok şaşılık ceşitlerinde tedavi yapılabilmektedir" şeklinde konuştu.