Hoş Geldin, Ziyaretçi!

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çölün Ortasına Toprak ve Samandan Gökdelenler İnşa Ettiler

Magazin

Administratör
s-f8f72c722d7e102afa9f3f79ce7616bae871ad41.jpg

Merhaba Magazin Dünyasının Meraklı Gözleri!

Arkadaşlar, son haberleri okuyunca inanamadım, resmen ağzım açık kaldı! Çölün göbeğine, bildiğimiz ‘toprak ve samandan’ koskocaman gökdelenler dikmişler. Yanlış duymadınız, ne beton, ne çelik! Sanki bir bilim kurgu filminin setinden fırlamış gibi duruyor ama gerçek. Akıllara zarar bir proje! İlk duyduğumda "kesin şaka" dedim ama araştırınca işin rengi değişti. Bu nasıl bir çılgınlık, bu nasıl bir vizyon? Modern mimari sınırları zorlamanın ötesine geçti, bildiğimiz tüm kuralları altüst etti!

Şimdi gelelim asıl mevzuya... Bu akıl almaz yapıların arkasında kimler var, amacı ne? Kimileri bunun sürdürülebilir mimarinin zirvesi olduğunu, gezegenimizi kurtaracak yeni bir 'yeşil devrim' olduğunu söylüyor. Kimileri ise "Acaba hangi milyarderin yeni oyuncağı bu? Çölün ortasında ultra lüks, izole bir yaşam mı vadediyorlar?" diye fısıldaşıyor. Düşünsenize, toprak ve samanın o modern, fütüristik çizgilerle nasıl birleştiğini... Görüntüler resmen büyüleyici. Estetik mi, çevrecilik mi, yoksa bambaşka bir şey mi bu? Kafamızdaki soru işaretleri bir değil, bin! Sıcağa nasıl dayanıyor, depreme ne kadar dirençli? Merakımız tavan yapmış durumda.

Bu projeyi görüp de geleceğe dair düşünmeden edemiyorum. Acaba şehirlerimiz de bir gün bu minimalist, doğal malzemelerle mi inşa edilecek? Ya da bu sadece belirli bir zümrenin erişebileceği, çölün ıssızlığında saklı kalacak bir ütopya mı? Konvansiyonel inşaat yöntemlerine meydan okuyan bu cesur adım, mimarlık dünyasında ezber bozacak gibi duruyor. Peki, siz bu projeye nasıl bakıyorsunuz? Bir 'toprak gökdelende' yaşamayı düşünür müydünüz? Sürdürülebilirlik mi, lüksün yeni tanımı mı, yoksa sadece geçici bir heves mi dersiniz? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!