Menu

Threaded View

  1. #1
    Avatar Resmi
    Magazin Editor
    Magazin Habercisi
    Mesaj
    7.403
    Konu
    7416
    Üye Avatarı

    Mesaj:7.403

    Konu:7416

    Aldığı Beğeni:0



    Yiyecekleri pişirmeden once yıkama isteği cok makul. Yiyeceğiniz bir şey soz konusu olduğunda, daha temiz, daha iyi, daha taze olmasını isteriz değil mi? Gıda kontaminasyonu soz konusu olduğunda konuların bu kadar basit olması kesinlikle iyi olurdu. Ancak, bazı yiyecekleri yıkamak neredeyse hicbir işe yaramaz. Bazıları icin ise yıkama, yarardan cok zarar verebilir.
    İşte pişirmeden once asla yıkamamanız gereken yiyecekler...

    Kumes hayvanları

    Tavuğu pişirmeden once genellikle yıkıyor musunuz? Eğer oyleyse, bu alışkanlığı bırakma zamanı gelmiş olabilir. Sadece yiyeceklerinizdeki bakteri veya patojenleri coğaltmakla kalmaz, aynı zamanda kontaminasyon riskinizi de artırabilir. Lavaboda ciğ tavuk yıkayarak, tezgah ustu gibi temiz yuzeyler de dahil olmak uzere bakterileri mutfağınızın her tarafına yaymanız olasıdır. Bakterilerden kurtulmanın tek gercek etkili yolu onu pişirmektir.

    Kırmızı et

    Tavukları yıkamak kadar tehlikeli olmanın yanı sıra, bakteri yaymak acısından, aslında eti yıkarken ortama nem eklersiniz. Yıkama sırasında eklenen nem, tadı da etkileyecek olan buhar cıkaracaktır. Kırmızı etlerden suyu uzak tutun. Yıkama alışkanlığınızdan vazgecemiyorsanız, aşırı nemden kurtulmak icin pişirmeden once kağıt havluyla hafifce vurun ve sonra lavabonuzu ve yakındaki yuzeyleri her zaman iyice temizleyin. Eti marine etmeyi planlıyorsanız, buzdolabında saklayın ve her zaman etin icinde bulunduğu sıvıdan capraz kontaminasyonu onlemeye dikkat edin.

    Mantarlar

    Mantarlar da suyla cok uzun sure temas halinde olmaları halinde tat ve kıvam acısından değişebilirler. İcinde veya yakınında temizlendikleri yuzeyler kontamine olmadıkca onları tehlikeli hale getirmez. Mantarlar cok emicidir, bu yuzden onları yıkarken hafif bir havlu kullanarak vıcık vıcık ve lastik gibi olmalarını onleyin.

    Yumurtalar

    Cok yaygın olmasa da, bazı insanlar yumurtaları, pişirmeden cok once yıkamayı duşunebilirler. Ancak ticari olarak satılan tum yumurtalar belirlenen standartlar doğrultusunda temizlenir. Salmonella veya kabuk icinde olabilecek diğer bakterilerden kaynaklanan gıda zehirlenmelerini onlemek icin yumurta sarısı sıkılaşana kadar her zaman yumurtaları pişirdiğinizden emin olmalısınız.
    Dyt. Serkan Sıtkı Şahin
    [email protected]
    ozel iceriğidir.
Konuyu Görüntüleyenler
    There are no members to list at the moment.
Bu web sitesi çerez kullanıyor
Oturum açma bilgilerinizi saklamak, web sitesi tercihlerini kaydetmenize, içerik ve reklamları kişiselleştirmenize, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafiğimizi analiz etmek için oturum bilgilerini saklamak için çerezleri kullanıyoruz.